SPECIAL! Legendele Turnului Pompierilor din Satu Mare
Pe o bază pătrată, un cilindru se ridică şi se tot ridică, până când vârful său pare să atingă cerul. Câteva geamuri cu gratii sunt singurele care sparg monotonia impunătoarei construcţii. Se numeşte Turnul Pompierilor
De Redactia Observator la 27.07.2015, 21:40Pe o bază pătrată, un cilindru se ridică şi se tot ridică, până când vârful său pare să atingă cerul. Câteva geamuri cu gratii sunt singurele care sparg monotonia impunătoarei construcţii. Se numeşte Turnul Pompierilor
Sătmarul, aşa cum ni-l descriu cronicile, a fost aşezat de o parte şi de alta a râului Someşului, cu uliţe prăfuite, cu case din lemn care nu odată au pus probleme privind stingerea incendiilor. Dincolo de uşa metalică, treptele circulare duc până la o platformă, la 45 de metri înălţime. Acolo era locul din care pompierii voluntari vegheau oraşul. Şi tot de acolo, în anul 1904, s-a văzut cel mai bine un mare bal dat în cinstea noului turn.
Oamenii s-au bucurat şi au petrecut aşa cum nu o mai făcuseră niciodată până atunci. Episcopul Meszlényi Gyula a fost însă cel mai satisfăcut de noua realizare.
Dincolo de legende, un lucru este cert. Până în anii 80, Turnul Pompierilor, devenit un simbol al oraşului Satu Mare, era cea mai înaltă clădire din judeţ.