SPECIAL! Munca la birou dăunează grav sănătăţii
Cercetătorii americani au întocmit o listă de 21 de motive pentru care statul într-un birou ne scurtează viaţa. Unele dintre ele sunt uşor aberante, dar altele sunt confirmate de specialiştii noştri.
De Redactia Observator la 23.01.2014, 20:49- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Unii oameni se tem de înălţime. Alţii de viteză, alţii de apă. Iar lista poate continua. Dar oare s-a gândit cineva că munca de birou ne pune viaţa în pericol? Şi nu ne referim la oboseală excesivă, care - din păcate - poate fi fatală.
Doar că statul la birou, ore în şir, zi de zi, ne scurtează viaţa. Există o listă întreagă de boli pe care ni le poate provoca sedentarismul.
Durerile de spate sunt doar unul dintre cele 21 de puncte ale listei întocmite de cercetători. Să vedem cum se alimentează cei care muncesc în birouri. Ori prea mult, ori prea puţin. Oricum, haotic.
Iar de aici apar obezitatea, diabetul şi hipertensiunea. Asta în cazul în care oamenii ajung să mănânce.
Pentru că sunt zile în care sar peste micul dejun, peste prânz, iar seara sunt atât de obosiţi încât nu mai sunt în stare să mănânce decât un iaurt mic.
Daca in momentul in care, eu sar peste micul dejun, dar consider ca este un lucru esential pentru mine pentru ca se reflecta in tipul de performanta pe care il dau in capacitatea mea de concentrare atunci e de recomandat sa nu sar, spune Jeni Chiriac, psihoterapeut.
O altă problemă sunt şefii stresanţi, cei care pun o foarte mare presiune asupra angajaţilor, indiferent dacă este sau nu cazul.
In momentul in care am o stare de nervozitate, agitatie, generata de un dedline sau de un sef mai autoritar resimt acest lucru la nivel stomacal este bine sa mananc.
Este evident că există şi excepţii în aceste situaţii. E specia aceea de om care poate să muncească mai puţine ore în fiecare zi, să plece sau să vină la muncă când doreşte şi mai ales să nu fie cicălit de un superior. Daaaa! Cred că aţi ghicit. Patronul.
În concluzie, excesul de muncă dăunează grav sănătăţii, motiv pentru care trebuie să fim extrem de selectivi atunci când ne angajăm. Nu are niciun sens să munciţi în forţă câţiva ani, pentru ca restul vieţii să vi-l petreceţi luând pastile cu pumnul.