Special! Rețete de post vechi de secole
În Oaş, când vine vorba de post, mai ales de cel al Paştelui, nu prea există jumătăţi de măsură. Ori îl ţii, ori nu-l ţii. Bine, având în vedere că gospodinele de aici sunt stăpâne peste bucătărie, nu prea ai de ales
De Redactia Observator la 23.02.2015, 20:16În Oaş, când vine vorba de post, mai ales de cel al Paştelui, nu prea există jumătăţi de măsură. Ori îl ţii, ori nu-l ţii. Bine, având în vedere că gospodinele de aici sunt stăpâne peste bucătărie, nu prea ai de ales
E-adevărat, bucatele de post nu au strop de carne, lapte sau ou. Dar nici nu trebuie. De exemplu, plăcintele Mariei Pop sunt foarte fragede, deşi singurele ingrediente sunt apa, făina şi drojdia.
Nu doar ingredientele sunt cele care decid dacă un preparat este sau nu gustos. Ci şi micile secrete. Al doamnei Maria este uleiul de măsline. Omogenizează aluatul şi îi dă o textură extrem de fină. Apoi, toate ingredientele sunt amestecate vârtos. Intrat în mâinile gospodinei, aluatul se transformă rapid într-un deliciu oşenesc.
Aluatul este umplut cu dulceaţă sau cu nuci. Sau cu ce îi place gospodinei. Şi, credeţi-ne, şi goale să fii fost, gustul ar fi fost divin.
Într-o altă bucătărie, doamna Cecilia ne împărtăşeşte secretele unei alte reţete de post. Nu face plăcinte. Ci boace. Adică sarmale de post.
După ce amestecul a fost asezonat cu ierburi şi condumente, urmează partea migăloasă în umplutura este învelită în foile de varză acră. Odată terminate, sunt fierte la foc mic.
Dar postul e lung şi, oricât de gospodine ar fi, nicio femeie nu va sta în fiecare zi la cratiţă. Nu e nicio problemă. Cămările sunt pline cu bucate.
În concluzie, chiar dacă ţinem post, asta nu înseamnă că nu putem să mâncăm bine. Ba din contră. Dar nu trebuie să uităm un lucru important. Chiar dacă la prima vedere nu pare, postul chiar nu trece prin stomac.
În plus, contrar a ceea ce s-ar putea crede, mâncarea de post îngraşă. Asta pentru că - pe lângă puţinele proteine de origine vegetală - în preparate întâlnim preponderent carbohidraţi. Mai mult, nimeni nu interzice zahărul în post.