Specialiștii ne oferă sfaturi importante pentru combaterea efectelor izolării la domiciliu (Video)
În lupta cu coronavirusul, miza e sănătatea, preţul e libertatea. Izolarea e cea mai bună armă, dar şi cel mai greu test pentru noi toţi. Se împlineşte în curând o lună de când trăim închişi între patru pereţi, iar efectul începe să se simtă.
De Mădălina Iacob la 09.04.2020, 22:55- Specialiștii dau sfaturi pentru combaterea efectelor izolării.
- Mișcarea și odihnă, de neprețuit chiar și în izolare.
În lupta cu coronavirusul, miza e sănătatea, preţul e libertatea. Izolarea e cea mai bună armă, dar şi cel mai greu test pentru noi toţi. Se împlineşte în curând o lună de când trăim închişi între patru pereţi, iar efectul începe să se simtă. De la insomnii, la tulburări de anxietate, de la probleme articulare, la kilograme în plus, tot mai mulţi oameni se plâng de consecinţele autoizolării. Iată ce sfaturi au specialiştii.
Mădălina Iacob, reporter Observator: 25 de zile de izolare, milioane de români închişi în case, o singură provocare: cum trecem de această perioadă, fără să ne pierdem sănătatea şi răbdarea. 3 din 10 români se consolează făcând cumpărături online, 1 din 2 se refugiază în dulciuri, gustări şi cafea şi 70% se simt mai bine dacă se uită la filme, iar acest lucru se vede şi în consumul de internet, care a crescut, în ultima lună, cu 12% în rețelele mobile și cu 20,9% în rețelele fixe.
Nu sunt însă soluţii foarte sănătoase. O simt pe pielea lor românii care trăiesc un paradox: deşi au parte de timp liber mult visat, nu se pot bucura de el.
Gabriel Diaconu, medic psihiatru: Fenomenul este evident. Toată România care zilele acestea trăiește mai mult în casă suferă în mod colectiv de o traumă. Mulți oameni resimt anxietate pentru că erau obișnuiți să lucreze, erau obișnuiți să fie în stres, în sarcină, să aibă presiuni, dead-line-uri.
Aşa pot apărea atacuri de panică şi insomnii - probleme de care mulţi se plâng în această perioadă.
Gabriel Diaconu, medic psihiatru: Să începem să dăm somnifere românilor nu cred că e o soluție bună, apropo de insomnie. Problema de somn e legată de faptul că lumina artificială din case nu stimulează la fel de bine o parte a creierului care e responsabil de bioritm precum lumina naturală. Și atunci soluția practică e să avem o bună iluminare în casă.
Şi să reducem cât mai mult timpul petrecut în faţa unui gadget.
Gabriel Diaconu, medic psihiatru: Folosirea tehnologiei are o parte luminoasă, dar are și o parte întunecată pentru că ecranele au lămpi care emit și lumină. După ora 9-10 seara să nu mai folosim tehnologie încât să-i permitem creierului nostru să se relaxeze.
Relaxarea trece şi prin stomac, spun nutriţioniştii. Mesele regulate, bogate în fructe şi legume de sezon, ne scapă nu doar de kilogramele care se tot acumulează în izolare, ci şi de stres. Un sfat la fel de important vine chiar din partea Elenei Căciulan, președintele Federaţiei Române de Fizioterapie.
Elena Căciulan, președintele Federației Române de Fizioterapie: Atunci când sunteți triști, când simțiți că spațiul e prea mic pentru voi acasă, încercați să faceți mișcare. Aveți la îndemână o masă, un scaun, podeaua, nu aveți nevoie de investiții pentru mișcare. Mișcarea ne schimbă starea de spirit. Atunci când nu facem mișcare o să avem dureri de spate, dureri la nivelul gâtului, dureri la nivelul brațelor, suntem în incapacitatea de a mai face cu ușurință mișcările de zi cu zi.
Iar când vă copleşeşte sentimentul de singurătate, să nu uitaţi că nu sunteţi singuri în această luptă. Jumătate de planetă este în izolare. Peste trei miliarde de oameni de pe glob încearcă, împreună, să stopeze astfel pandemia.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Vom ieşi la lumină din această criză. Până atunci, să ne bucurăm de lumina naturală. Câteva minute petrecute la soare, mai ales înconjuraţi de natură, cresc şi serotonina, şi imunitatea, spun medicii. fie că vorbim de o ieşire printre flori în balcon sau grădină, fie că facem scurte activităţi fizice în apropierea locuinţei, caz în care nu uitaţi să completaţi obligatoriu declaraţia pe propria răspundere.