Specialiştii, veşti proaste în legătură cu invazia de şobolani din Bucureşti: "La anul, pe vremea asta, nu o să mai fie situaţia asta"
Autorităţile din Bucureşti se joacă de-a şoarecele şi deratizarea. Rozătoarele au invadat de săptămâni bune parcurile, străzile şi chiar supermarketurile din Capitală. Cu toate acestea, deratizarea va începe abia marţi, după Rusalii. Cu o întârziere de aproape patru luni, timp în care, spun specialiştii, numărul şobolanilor a crescut de 10 ori.
De Corina Matlinschi la 18.06.2021, 19:54- Bugetul Primăriei Bucureşti pentru deratizare este de 17 milioane de euro.
Prin parcuri, pe străzi, în rafturile magazinelor sau printre cablurile roase de la semafoare. Sunt peste tot, se plâng oamenii din zona 1 mai, în care şoarecii au fost surprinşi chiar în raftul de pâine al unui supermarket: "Şobolani sunt peste tot şi grija faţă de cumpărător e aşa cum e, adică deplorabilă".
De jur împrejur sunt alte magazine, covrigării şi restaurante, însă cei care vând aici se feresc însă să vorbească. Între timp, însă, magazinul cu probleme a primit o amendă de 10.000 de lei şi a fost închis.
Oficial, magazinul este închis din cauza unor probleme tehnice. De fapt, are activitatea suspendată din cauza şobolanilor. Înăuntru, angajaţii fac curăţenie. Trebuie să facă deratizare, dezinsecţie şi dezinfectare pentru a primi, din nou, avizul ANSVSA. Ei speră ca acest lucru să se întâmple până luni, conform afişului de pe uşă.
Abia peste trei luni ar putea scăpa Bucureştiul de şobolani, deşi deratizarea începe săptămâna viitoare.
Bogdan Pascu, manager firmă deratizare: Începe din marginea Bucureştiului către interior. Formăm echipe şi se face deratizare. Dacă vom avea continuitate şi coerenţă bănuiesc... Sunt sigur, de fapt, nu bănuiesc că, la anul pe vremea asta nu o să mai fie situaţia asta.
Bugetul Primăriei Bucureşti pentru deratizare, 17 milioane de lei
În acest timp, numărul rozătoarelor va creşte exploziv. Specialiştii spun că perioada de gestaţie la o femelă este de trei săptămâni. În şapte săptămâni, cei 6-10 pui ajung la maturitate, iar o femelă poate să facă şi 1.000 de pui pe an.
Bogdan Pascu, manager firmă deratizare: Nu putem face minuni.
Până să intre în acţiune administraţia locală, în unele cartiere din Capitală oamenii au cerut ajutorul firmelor private. Contra-cost, bineînţeles.
Alexandru Labeş, firmă deratizare: Este o problemă acum. Asociaţiile de proprietari ridicau problema asta şi se orientau către noi. Totul depinde de suprafeţele care se vor trata şi de gradul de infestare. Pe un subsol comun ar fi undeva între 200 şi 400 de lei pentru o scară normală de bloc.
Bugetul pentru deratizare este de aproape 17 milioane de lei şi a fost aprobat de Primăria Capitalei abia acum o lună, deşi acţiunea trebuia începută din primăvară.