Statul îşi face planuri cu pensiile românilor. Şapte milioane de oameni ar urma să fie afectaţi
Milioane de români s-au gândit astăzi, brusc, la pensie. Totul după ce a apărut informaţia că statul ar avea de gând taie din contribuţiile la pilonul doi. Asta ar însemna pentru mulţi o reducere considerabilă a sumei pe care ar primi-o.
De Redactia Observator la 23.08.2017, 19:58Milioane de români s-au gândit astăzi, brusc, la pensie. Totul după ce a apărut informaţia că statul ar avea de gând taie din contribuţiile la pilonul doi. Asta ar însemna pentru mulţi o reducere considerabilă a sumei pe care ar primi-o.
În mai puţin de 4 luni, au izbucnit 2 scandaluri în jurul pilonului 2 de pensie. Astăzi a apărut informaţia potrivit căreia, statul va reduce din contribuţia virată la pilonul 2 de la 5,1% la 2,5%. Adică 10 miliarde de lei care anual nu vor mai intra în conturile românilor, ci în visteria statului.
Gabriel Biriş, analist financiar:
Pilonul 2 de pensie este o formă de acumulare a unei pensii în viitor. Parte din contribuţia angajatului, aceşti 5,1% nu sunt cheltuiţi, ci se duc într-un cont al angajatului cont care se acumulează.
Acum se va acumula mai puţin. În timp ce Ministerul Finanţelor Publice, specialiştii fac deja calcule. Şi nu arată deloc bine pentru români. Cine câştigă acum un salariu mediu net de 3.000 de lei, va primi în 2034 o pensie de 2.000 de lei, în cazul în care nu se taie contribuţia la pilonul 2.
Dacă se taie, aşa cum se pare că vrea guvernul, aceeaşi persoană va primi o pensie de 1.600 de lei, o diferenţă considerabilă de 400 de lei.
Gabriel Biriş, analist financiar:
Toate promisiunile pe care le-au făcut şi pe care unele dintre ele deja le-au implemenetat în lege, costă! Şi atunci trebuie să pună de undeva, şi pe principiul, ce e în mână, nu e minciună, au văzut că e o sumă pe care o pot redirecţiona!
Radu Soviani, analist financiar:
După ce au creat goluri bugetare, acum se chinuie într-o manieră ad hoc primitivă, pompieristică, aş putea să spun, adiministratorii fiscali să acopere aceste găuri.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a ales să se ascundă sub o informare de presă potrivit căreia Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%.
Constantin Rudniţchi, broker pensii:
Acest tip de abordare a problemei, adică un fel de presiune care se face tot timpul asupra pilonului 2 de pensii, nu este bună! Cred că pilonul 2 ar trebui să finanţat măcar la un 5%.
În cazul în care această măsură se va aplica de la 1 ianuarie 2018, va fi afectată generaţia celor născuţi în anii 60-70, în total, 7 milioane de români.