Strada Mătăsari din București a devenit un adevărat atelier de meșteșugărit
Cei mai pricepuţi bărbaţi şi-au dat întâlnire pe Mătăsari. Iar strada celebră în trecut pentru prezenţa damelor de companie s-a transformat într-un atelier de meşteşugărit al domnilor.
De Redactia Observator la 21.10.2018, 00:02Cei mai pricepuţi bărbaţi şi-au dat întâlnire pe Mătăsari. Iar strada celebră în trecut pentru prezenţa damelor de companie s-a transformat într-un atelier de meşteşugărit al domnilor. Surpriza a fost însă alta. Bărbaţii zilelor noastre încă fac afaceri din meseriile strămoşilor noştri. Olăritul, cioplitul în lemn ori alamă sunt printre cele mai căutate.
Faceţi cunoştinţă cu Dan Leş sau "ultimul dac liber" - aşa cum îi place să-şi spună.
Dan vine din Maramureş şi, de când se ştie, face oale de lut. Iar lucrările lui au ajuns deja cunoscute în toată lumea.
”La 6 ani am intrat in atelierul tatălui meu și până astăzi făuresc oale de lut acolo, în Maramureș, vrând sa fiu un țepuș in calea acestui tavalug, numit consumerism”, spune artistul.
La doi paşi de el, tot pe Mătăsari, Cosmin lucrează în piele, alamă şi lemn. Nu face asta demult dar o face din pasiune. A renunţat chiar şi la job pentru asta.
”Inițial am lucrat in digital, dar apoi mi am dat seama ca e mai bine sa ma intorc la origini, sa lucrez mai mult cu mainile decat cu chestii care tin de digital”, dezvăluie Cosmin.
Artiștii se mândresc tare cu ce fac. Aşa că au venit la prima ediţie a festivalului Bărbaţi pe Mătăsari să-şi prezinte afacerile.
Florentina Ciocănea, organizator: Sunt mestesugari, oameni are cu mana lor fac obiecte, bucatari buni, oameni care au poddgorii.
Iar bucureştenii n-au rămas deloc indiferenţi. Strada a fost mai animată ca oricând. Şi nu puţini au fost cei care s-au oprit măcar pentru câteva minute să afle despre ce este vorba.