Industria street-food, o afacere de 15 milioane de euro în România
Au fost bancheri, ospătari sau ingineri, dar au renunţat la meseriile lor pentru că şi-au descoperit pasiunea în bucătăriile pe patru roţi. Food truck-urile înseamnă astăzi o industrie de 15 milioane de euro. Aşa am ajuns la 50 de festivaluri street food pe an.
De Redactia Observator la 06.09.2019, 21:40- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Au fost bancheri, ospătari sau ingineri, dar au renunţat la meseriile lor pentru că şi-au descoperit pasiunea în bucătăriile pe patru roţi. Food truck-urile înseamnă astăzi o industrie de 15 milioane de euro. Aşa am ajuns la 50 de festivaluri street food pe an. Clienţii adoră nu doar mâncarea stradală, ci şi atmosfera din jurul bucătăriilor ambulante.
Andrei Isac este inginer constructor. În 2015, a plecat în Italia ca să urmeze un curs, iar viaţa lui s-a schimbat complet.
Andrei Isac, bucătar: Nefiind un mare mâncător de oaie, acolo existând localuri care vindeau doar aceste frigărui, am mers cu colegii de facultate şi am gustat. Am rămas foarte surprinşi de gustul acestor frigărui
Tocmai frigăruile din carne de berbecuţ i-au adus şi fericirea şi banii. S-a întors în România, a renunţat la meseria de inginer şi a investit 15 mii de euro într-o rulotă cu mâncare. În visul său, l-au urmat şi prietenii.
Andrei Isac, bucătar: Neavând nicio experienţă în domeniul Horeca, doar pasiune şi plăcerea de a mânca, am zis că e mai uşor pentru noi pe street-food
O altă rulotă, o altă poveste. Cristi şi soţia lui lucrau ca bucătari pe vase de croazieră. Sătui de perioadele lungi petrecute pe mare, dar îndrăgostiţi de pastele italieneşti, au spus că o afacere pe roţi n-are cum să nu meargă. Şi aşa a fost.
Cristian Niculescu, bucătar: În doi ani am crescut. Au mâncat peste 180 de mii de oameni la noi. Acum doi ani, vindeam 100 de porţi, iar acum 1200-1300 pe eveniment
Andrei a renunţat la biroul dintr-o multinaţională pentru bucătăria mexicană.
Andrei Cerbu, bucătar: Lipsa de andrenalină m-a făcut să renunţ. Viaţa de food trucker e mereu plină, mereu se strică câte ceva. Am renunţat la a sta nouă ore în scaun, la a sta 16 ore în picioare
Industria street-food a ajuns azi la o cifră de afaceri de 15 milioane de euro.
În spatele bucătăriilor pe patru roţi se învârt afaceri de mii de euro. În 2010, în ţara noastră erau înregistrate 50 de food truck-uri. Astăzi, sunt peste 360.
Florin Itu, organizator festival de street-food: Orice comerciant ca să poată să funcţioneze în festival, trebuie să aibă autorizaţii de funcţionare ca firmă în primul rând, să aibă casă de marcat, să aibă toate avizele de la DSV şi Inspectoratul de Muncă
Cei care vor să-şi deschidă o astfel de afacere, pot cumpăra rulotele la mâna a doua cu 15-20 de mii de euro. Una nouă, complet echipată, poate ajunge şi la 100 de mii de euro.