STS: Medicii supravieţuitori sunt de vină pentru eşecul operaţiunii de salvare din Apuseni
După ce i-au trimis pe salvatori să cutreiere poteci de munte la kilometri depărtare de avionul căzut, ofiţerii STS îi acuză pe medicii supravieţuitori că sunt de vină pentru eşecul operaţiunii de salvare. În locul coordonatelor doctorul Radu Zamfir le-ar fi trimis data şi ora de pe telefonul mobil.
De Redactia Observator la 04.02.2014, 08:41Primul drum a fost către familia sa, în Oradea. Copiii l-au urmărit de la fereastră. A ajuns la ei într-un cărucior. Încă are dureri. Şi. multe întrebări.
Le-am repetat "Horea". Cred că, la un moment dat, repetam obsesiv (...) Le spuneam: "cum mergi de la Horea, spre Beliş, pe drumul 1N, suntem pe partea dreaptă, la aproape jumătatea distanţei", a declarat medicul Sorin Ianceu.
Cuvinte rostite parcă la un perete. STS s-a bazat doar pe localizările făcute de operatorii de telefonie mobilă. Conform procedurilor, se justifică ei. Una dintre companii a dat o arie mai mică, de căutare. Departe de locul tragediei. Cealaltă a extins zona şi tot nu a ajuns să includă locul real al prăbuşirii.
Datele furnizate de operatorii de telefonie mobilă depind şi de antenele care preiau semnalul telefonului. Antene care, în vârf de munte, erau departe de locul tragediei.
Răspunsul a venit abia ieri. Sec. Într-un comunicat remis de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Începand cu ora 19:30, doctorul Zamfir a indicat ca şi coordonate ora afişată pe telefonul mobil, respectiv 19:33, 20/1, iar peste patru minute 19:37, 20/1, care evident nu sunt cooordonate geografie, se arata în comunicat.
Datele medicului Zamfir nu doar că au fost auzite de toţi ceilalţi supravuieţuitori, dar ar fi ajuns şi la Romatsa, spun surse din anchetă. Ba chiar, ar fi fost şi cele mai aproape de localizarea exactă. Însă, coordonatele ar fi trebuit preluate, transpuse în grade, minute şi secunde şi folosite. ceva se-a întâmplat pe drum.
STS mai susţine în comunicat că medicul Zamfir ar fi refuzat să ofere alte coordonate, atunci când i s-a cerut. La fel cum susţine şi că doctorul Ianceu n-ar fi sunat niciodată la 112. Medicul povesteşte altceva.
Deşi, pe site-ul 112, scrie negru pe alb că se fac şi localizări de pe terminalele mobile. Şi mai scrie că, indiferent de urgenţă, vom primi ajutor în timp util. Şi, totuşi, în Apuseni, ajutorul a venit după şase ore.