SPECIAL: Tavi, un geniu de 43 de ani, dar a carui minte pare sa fi ramas la varsta de trei ani
A cantat pe mai multe scene din Europa si a fost aplaudat de zeci de mii de oameni. Vorbeste sapte limbi si mai invata inca trei. Ar putea fi numit artist, ar putea fi numit geniu.
De Redactia Observator la 08.04.2013, 22:29Dar lumea lui nu e una cu lumea noastra, iar societatea l-a pus la colt, asa cum face cu toti oamenii mari care se comporta precum cei mici. Aceasta este povestea lui Tavi, un barbat de 43 de ani, a carui minte pare sa fi ramas la varsta de trei. Asta nu l-a oprit sa-si traiasca visele. Nici pe el, nici pe alti adulti cu autism, pentru care o fundatie din Timisoara a construit o adevarata comunitate.
Nu ne mai jucam pentru ca am crescut mari? Sau am crescut mari pentru ca nu ne mai jucam? Exista oameni care asociaza copilaria cu un paradis al sentimentelor pure, fara griji, fara minciuni. Dar mai exista oameni care sunt blocati intr-o copilarie fara de sfarsit. Tavi este un copil de 43 de ani. Unul extraordinar de talentat.
A castigat Eurovisionul pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si a cantat in toata Europa.
Nu se poate intretine singur, dar poate sa vorbeasca sapte limbi si invata altele. A invatat si sa numere in chineza.
Tavi este vedeta unei alte lumi. O lume in care oamenii mari raman copii. O lume pe care nici macar medicii nu o pot intelege si nici nu o pot diagnostica.
“Nu exista diagnosticul de autism pentru adulti, deci nu este acceptat ca diagnostic, asa ca un copil cu autism pana la 18 ani, apoi devine fie schizofrenic, fie cu alte afectiuni”, spune directorul Fundatiei “Pentru voi”, Laila Onu.
Dar Tavi nu este schizofrenic. Este un om cu dizabilitati intelectuale severe. Si ca el sunt sute de milioane de oameni in toata lumea. Cam 1% din populatie, conform statisticilor indicate de directorul fundatiei "Pentru voi".
“O persoana cu autism ramane cu autism toata viata, e o dizabilitatea pe intreaga viata. Daca la copii. la adulti programe de sprijin, care sa ii ajute sa duca o viata decent”, mai precizeaza Laila Onu.
Un astfel de program are loc in Timisoara. Pentru oamenii cu dizabilitati intelectuale este un adevarat loc de munca. O comunitate doar a lor, pentru care muncesc cot la cot.