Coronavirusul închide teatre, muzee şi săli de concerte din întreaga ţară
Virusul fără leac opreşte toată distracţia. În ţară, s-au anulat toate spectacolele mari, cu mai mult de 1.000 de participanţi, iar în Bucureşti măsurile sunt şi mai drastice. Se închid teatre, muzee şi săli de concerte. Pentru evenimentele mici, organizatorii trebuie să obţină aprobare de la DSP.
De Alexandra Marin la 09.03.2020, 20:33- Coronavirusul închide teatre, muzee şi săli de concerte din întreaga ţară
- Evenimentele sportive de nivel profesionist se vor disputa fără spectatori
Virusul fără leac opreşte toată distracţia. În ţară, s-au anulat toate spectacolele mari, cu mai mult de 1.000 de participanţi, iar în Bucureşti măsurile sunt şi mai drastice. Se închid teatre, muzee şi săli de concerte. Pentru evenimentele mai mici, organizatorii trebuie să obţină aprobare de la DSP. Reprezentanţii instituţiei nu ştiu însă care sunt regulile.
Celebrii balerini ruşi au fost întorşi din drum de la aeroport. Veneau spre Bucureşti când au primit vestea că show-ul lor a fost anulat. Gala Stelelor Baletului Rus trebuia să aibă loc în această seară la Sala Palatului. 2.000 de spectatori plătiseră bilet.
Mihaela Ionescu, organizator: E o măsură luată din scurt, fără o metodologie clară. Dacă mă întrebaţi pe mine, trebuia să ni se dea un termen de 48 de ore de punere în practică a acestei măsuri de forţă majoră. Eu am aflat de la televizor. Poţi să îmi cuantifici pierderea? Între zeci şi sute de mii de euro.
Organizatorii încearcă reprogramarea spectacolului în aprilie sau mai. Şi nu sunt singurii.
Alexandra Marin, reporter Observator: Doar la Sala Palatului, până la finalul lunii urmau să aibă loc 13 evenimente. Până pe 31 Martie, însă, sala de spectacol va arăta exact cum o vedeţi şi acum: complet goală.
Adrian Costache, director Sala Palatului: Cam 40 şi ceva de mii de persoane trebuiau să treacă pragul Sălii Palatului. Luna aceasta ne vom ocupa de igienizarea sălii.
Cursuri, congrese internaţionale, târguri de joburi, concerte, balet, operă sau expoziţi. Toate evenimetele cu peste 1.000 de invitaţi s-au anulat. Peste tot în ţară.
Şi evenimentele mici sunt incerte. Organizatorii ar trebui să obţină un aviz de la Direcţia de Sănătate Publică. Doar că angajaţii DSP se plâng că nu au primit proceduri de la şefii lor.
Simona Voicescu, preşedintele Asociaţiei Necuvinte: Am spus: Ok, ce putem face pentru a obţine un aviz? Ne-au spus că nu se poate obţine momentan un aviz pentru că directiva legată de aceste adunări publice a venit târziu noapte trecută şi nu au încă proceduri create special pentru acest tip de problemă.
În Bucureşti, primarul general a decis să închidă teatrele şi muzeele din subordine.
Alexandru Arşinel, actor: Crează o stare de panică pe care eu personal în viaţa asta nu am mai întâlnit-o. Măsura care se ia acum de suspendare a spectacolelor ne taie din modul în care începusem primăvara asta, cu sala plină şi aşa mai departe.
Vasile Muraru, director Teatrul de Revistă: Vom reprograma spctacolele, cele şase spectacole care ne privesc pe noi şi le cerem scuze oamenilor în numele teatrului şi în numele situaţiei.
Şi meciurile CSM se vor ține fără spectatori. Există însă locuri în care autorităţile nu au putut interveni.
Alexandra Marin, reporter Observator: Cel mai mare cinematograf din Capitală se află într-un mall şi are aproape 400 de locuri, adică mai multe chiar şi decât majoritatea teatrelor care şi-au suspendat activitatea luna acesta. Cu toate acestea, cu privire la sălile de cinema, nu s-a luat încă nicio măsură.
Explicaţia? Marile cinematorgrafele sunt în mall-uri, iar conducerea lor este privată.