Terenurile virane din Capitală, gropi de gunoi pentru moloz: "Aruncă unde se circulă mai puţin, unde să nu fie populaţie să-i vadă"
Terenurile virane din Capitală s-au transformat în gropi de gunoi pentru deşeurile din construcţii. Se întâmplă după ce tot mai multe firme, fără autorizaţii de mediu, ridică gunoiul oamenilor la preţ de nimic însă nu îl duc la groapă ci îl abandonează la periferie. În timp ce proprietarii terenurilor sunt amendaţi că nu îşi curăţă parcelele de gunoi, samsarii sunt greu de prins.
De Andreea Milea la 05.08.2021, 21:09Costel Radu, locatar: "De ani de zile se aruncă. De la maşini mici, până la basculante. Nu e o regulă".
Aici ajung deşeurile din apartamentele noastre renovate dacă apelăm la samsari. Adică pe câmp. Aparent curăţenia e la un click distanţă, în realitate, construim munţi de deşeuri lângă oraşe.
"Suntem la periferia sectorului 1 pe un teren care a devenit o mică groapă de gunoi pentru deşeurile din construcţii. Inclusiv eu mă aflu acum pe o placă de polistiren care e folosită de regulă de constructori iar întreg şantul din spatele meu este plin de moloz".
Şofer-reporter: "Din păcate e nesupravegheat şi noaptea si chiar în cursul zilei arunca tot ce găsesc, gunoaie.
- Morți puși să plătească gunoiul în Tismana, după o decizie bizară a primăriei: "Mama este moartă din 2018....
- Surpriză macabră pentru locuitorii unei comune din Gorj: Morţii au fost trecuţi la plata gunoiului, iar vii...
- Primarul Sectorului 2 a găsit vinovaţii care "transformă oraşul în groapă de gunoi", cu "mojicie şi...
- Ce fel de gunoi ajunge aici?
- În general gunoi de la demolări".
Pentru că nu au autorizaţii, samsarii nu pot duce deşeurile din construcţii la groapa de gunoi.
Daniel Ciungu, consilier primăria sector 1: "S-ar putea să ai un teren in oras si un teren de la marginea orasului si sa-ti ia gunoiul de la tine si sa-l duca chiar pe terenul tău, la marginea oraşului".
Firmă-reporter: "Astăzi dacă doriţi dumneavoastră, dar după ora 17, 18.
Cât costă?
10 lei pe sac.
Indiferent cât cântăreşte?
Da, da. Nu contează".
Şi firmele primăriilor preiau gunoiul din constucţii. Dar unii nu ştiu că pot apela la varianta legală, iar alţii se plâng de preţuri.
Reporter- Supercom: "Am 20 de saci cu moloz
Mai devreme de luni nu se poate.
Este 107 lei metrul cub".
Aruncă gunoiul în zone nesupravegheate
Samsarii sunt greu de prins, aruncă gunoiul noaptea şi în zone unde nu sunt camere de supraveghere.
Costel Radu, locatar: "Aruncă unde se circulă mai puţin, unde să nu fie populaţie să-i vadă".
Locuitorii din sectorul 1 au trimis poliţiei inclusiv o hartă cu locurile unde ar trebui să fie montate camerele de supraveghere, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Ăe de altă ăparte, aceeaşi problemă e în toată Capitala.
Cristian Pâslă, şef Poliţia Locală Sector 4: "Aceste firme, fie au statutul de firmă fie sunt chiar nişte persoane fizice. Apelează si la depozitarea necontrolată a acestor deşeuri: pe domeniul public sau chiar pe domeniu privat".
Între timp, poliţia locală amendează proprietarii terenurilor pe care sunt aruncate deşeuri. De la începutul anului, poliţia locală sector 1 a descoperit aproape 100 de astfel de terenuri. A amendat aproape 400 de proprietari. A prins şi doi samsari cărora le a confiscat maşinile cu care transportau moloz.