Timișoara şi alte patru localităţi limitrofe, închise pentru cel puţin două săptămâni din cauza infectărilor cu noul coronavirus
După cinci luni de când e în scenariul roşu, Timişoara s-a închis din nou. Oamenii pot ieşi din case numai cu declaraţie şi cu motive întemeiate. În timp ce toate localurile s-au închis, buticurile s-au adaptat şi vând declaraţii la colţ de stradă.
De Iulia Pop la 08.03.2021, 20:00- Rata de infectare cu noul coronavirus a depăşit 7 la mie în municipiul Timişoara.
- Timişorenii nu mai pot să iasă din cauza decât cu declaraţie pe proprie răspundere şi în baza unui motiv bine întemeiat.
Piaţa Unirii, Timişoara. În urmă cu nici două săptămâni, oraşul revenise la normalitate. Terasele şi aleile erau pline. Preţul relaxării, plătit astăzi. Locul e pustiu. Localurile s-au închis, iar pe străzi oamenii au voie să iasă doar cu un motiv bine întemeiat. Aşa că aglomeraţia s-a mutat în trafic. La ieşirile şi intrările din oraş s-au format ambuteiaje din cauza filtrelor de poliţie.
Circulaţia în municipiu a fost restricţionată la miezul nopţii.
Primele efecte ale carantinei au fost nervii din trafic în zonele unde au fost instituite filtre mixte ale Poliţiei şi Jandarmeriei. Şoferii ne-au spus că au parcurs trei kilometri în mai bine de 40 de minute: "Nu s-au gândit la chestia asta, că foarte mulţi oameni şi toate multinaţionalele din Parcul Industrial încep programul înainte de ora 09.00. Eu nu-i înţeleg".
Doar declaraţia i-a ajutat să-şi poată continua drumul, iar magazinele s-au adaptat - au printat declaraţiile şi le vând.
Pentru multe afaceri încă o carantină înseamnă "faliment. Nu vindem, nu facem bani. De când mă ştiu de 20 de ani în piaţă nu am mai avut aşa zi".
Rata de infectare cu noul coronavirus a ajuns la peste 7 la mia de locuitori, în Timişoara
Medicii cred însă că doar restricţiile pot fi salvarea.
Mihai Grecu, şef Unitatea de Primiri Urgenţe Spitalul Judeţean Timişoara: Fără îndoială că o să ne ajute în măsura în care ea va fi respectată. Efectele acestei carantine zonale se vor face resimţite abia peste vreo 7-10 zile, să sperăm.
Dorel Săndesc, şef Secţie Terapie Intensivă Spitalul Judeţean Timişoara: Realitatea este aici, la ATI. Nu este în indicatori, în numărul de teste, în interpretările care se fac. Aici este realitatea. Şi ea este una cruntă. Paturile de ATI sunt toate ocupate de mult timp.
Timişoara a trecut de rata de infectare de 7 la mia de locuitori, aşa că timp de două săptămâni oraşul va rămâne închis. La fel şi patru localităţi limitrofe: Moşniţa Nouă, Ghiroda, Dumbrăvița şi Giroc. Locuitorii au primit, astăzi, mesaj de avertizare Ro-Alert.