Antena Meniu Search
x

CJSU: Timișoara și alte patru comune, în carantină timp de două săptămâni. Măsura intră în vigoare de luni, 8 martie, ora 00.00

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis: Timișoara intră vreme de două săptămâni în carantină, alături de Giroc, Moșnița, Ghiroda și Dumbrăvița. Acum se așteaptă ordinul DSU pentru momentul în care vor intra restricțiile în vigoare.

de Monica Palade

la 06.03.2021, 16:55

CJSU: Timișoara și alte patru comune, în carantină timp de două săptămâni. Măsura intră în vigoare după ce Raed Arafat semnează ordinul - Profimedia

CJSU a decis carantină pentru Timișoara și patru comune periurbane: Giroc, Ghiroda, Moșnița Nouă și Dumbrăvița. 30 de voturi pentru, patru abțineri și patru împotrivă.

Timișorenii și cei din cele patru comune vor avea nevoie de declarație pe proprie răspundere pentru a se putea deplasa. Totodată, se vor aplica o serie de măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent în zona menționată, sau doar o tranzitează. Aceste măsuri au ca scop prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Raed Arafat, șeful DSU, a semnat ordinul pentru carantină, iar măsura intră luni, 8 martie, ora 00.00.

Măsuri luate de CJSU

Conform deciziei luate în CJSUT, începând cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, în perimetrul vizat, este strict interzisă intrarea/ieşirea în/din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere.

Circulaţia şi staţionarea persoanelor în spaţiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității;

Totodată, în interiorul localităţilor, se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri. 

În perioada următoare, se va limita programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 20,00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.

Se va limita numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică.

În cazul centrelor comerciale și a parcurilor se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană, cu respectarea normelor de distanţare.

Totodată se interzic următoarele activităţi:

1. organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise;

2. organizarea de evenimente şi/sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă;

3. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor;

4. activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;

5. organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice organizate în baza Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată;

6. organizarea şi desfăşurarea activităţilor de tipul spectacolelor şi/sau concertelor;

7. activităţi culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment în spaţii închise sau deschise;

8. toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spații închise sau deschise, inclusiv săli de fitness, cu excepţia evenimentelor profesioniste organizate de federaţiile de profil;

9. organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri.

Prin excepție de la prevederile menționate anterior, este permisă activitatea de comercializare a florilor/aranjamentelor florale în data de 08 martie 2021

Începând cu data de 13.03.2021, ora 05:00, în zilele de sâmbătă și duminică, centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii carantinei zonale, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie. Vor putea comercializa, în zilele de sâmbătă și duminică, produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast food). Își suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă și duminică pe perioada aplicării măsurii carantinei, inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale.

Începând cu data instituirii măsurii carantinei zonale, agenții/operatorii economici în domeniul comercializării produselor nealimentare își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii în zilele de sâmbătă și duminică, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.

Având în vedere situația deosebit de gravă prin care trece acum sistemul local de sănătate, facem apel la populație să respecte cu strictețe noile măsuri impuse, astfel încât, în cel mai scurt timp, rata persoanelor infectate să înceapă să scadă. 

Hotărârea privind instituirea măsurii de carantinare zonală în formă completă va fi publicată pe website-ul instituției în cel mai scurt timp.

Recomandare INSP pentru carantinarea Timișioarei

Există de câteva zile o recomandare a Institutului Național de Sănătate Publică pentru aplicarea măsurii de carantină în Timișoara. Procedura este următoarea: DSP face o analiză epidemiologică, în care ia în calcul, printre alți factori, gradul de ocupare din spitale, dar și evoluția ratei de infectare cu coronavirus.

Rezultatele sunt prezentate în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care votează în cele din urmă propunerea, iar apoi o trimite către Departamentul pentru Situații de Urgență. Măsura intră în vigoare după ce Raed Arafat, șeful DSU, semnează ordinul pentru carantină, ceea ce s-a și întâmplat.

Au existat disensiuni din cauza carantinării Timișoarei

După ce președintele CJ Timiș, Alin Nica, a spus că nu este de acord cu „carantinarea fără discernământ”, primarul Dominic Fritz îi răspunde că nu va cădea în „capcana oportunismului de moment care a ținut și ține România pe loc”.

Dominic Fritz spune că de când a primit vestea că Institutul Național de Sănătate Publică a recomandat carantinarea Timișoarei încearcă să găsească răspunsuri, alături de alte persoane în poziții de răspundere, „la dilema uriașă cu care ne confruntă situația actuală: cum salvăm mai multe vieți, cum să respectăm nevoile copiilor care abia au început școala după o perioadă mult prea lungă acasă, cum împăcăm nevoile celor din HORECA care sunt deja la pământ, ale tuturor care nu mai suportă pandemia asta - fără să negăm realitatea critică din spitale?”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » CJSU: Timișoara și alte patru comune, în carantină timp de două săptămâni. Măsura intră în vigoare de luni, 8 martie, ora 00.00