Doar 10 tineri s-au angajat la Guvern, din cei 1.200 care au făcut stagiu de pregătire
Au venit, au văzut şi au plecat. În şase ani de când Guvernul României organizează programul de internship, doar 10 tineri au rămas să lucreze în ministere. Pentru cei mai mulţi nu s-a găsit niciun post liber, în timp ce pentru alţii stagiul de pregătire de la Guvern n-a fost îndeajuns.
De Redactia Observator la 13.09.2019, 22:24Au venit, au văzut şi au plecat. În şase ani de când Guvernul României organizează programul de internship, doar 10 tineri au rămas să lucreze în ministere. Pentru cei mai mulţi nu s-a găsit niciun post liber, în timp ce pentru alţii stagiul de pregătire de la Guvern n-a fost îndeajuns. Trebuie să demonstreze că au cel puţin un an de experienţă pe un post similar.
Alexandru este student la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea Bucureşti. Ultimele două luni nu le-a petrecut la mare, precum colegii săi, ci în biroul de presă de la Ministerul Dezvoltării.
El este, de altfel, şi singurul care va primi o ofertă din partea Guvernului. Deşi, în urmă cu două luni, 200 de tineri au început practica în Executiv.
Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării: Am ochit pe cineva şi trebuie să port o discuţie cu el. Cred că mi-ar prinde bine un consilier de această vârstă pe zona de comunicare
Fiecare stagiar a fost plătit lunar cu 1200 de lei.
În ultimele săptămâni, Irina, studentă la Ştiinţe Politice, a vizitat şantiere, a pregătit şedinţele de Guvern şi a simulat conferinţe de presă. Dar nu poate rămâne în sistemul public, pentru că nu are încă experienţă.
Programul de internship a luat startul în anul 2013. De atunci, aproape 1.200 de tineri au făcut practică în instituţiile subordonate Executivului. Însă, doar 10 persoane au fost angajaţi. Tinerii fie n-au primit propuneri, fie le-au refuzat.
Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor: Am cerut colegilor mei de la Finanţe să-mi spună câţi dintre cei din programul de internship au rămas în Finanţe la finalul programului? Niciunul
Mulţi tineri şi-ar dori o carieră în administraţia centrală, dar birocaţia îi descurajează.
Chiar dacă legislaţia prevede că practica este considerată experienţă în muncă, un singur stagiu nu este îndeajuns pentru a lucra la stat. Tinerii au nevoie de cel puţin un an de experienţă, pe un post similar.