Fermierii români renunţă tot mai des la recoltele bio din cauza câştigurilor mici
Putem produce bio, dar de mâncat, mâncăm tot produse din import. Sătui să muncească mult şi să câştige prea puţin, tot mai mulţi fermieri români renunţă la recoltele fără pesticide.
De Redactia Observator la 28.03.2017, 20:50Putem produce bio, dar de mâncat, mâncăm tot produse din import. Sătui să muncească mult şi să câştige prea puţin, tot mai mulţi fermieri români renunţă la recoltele fără pesticide.
În loc să ne aliniem cu ţările din Uniunea Europeană şi să avem tot mai multe produse bio la raft, fermierii noştri se retrag, pe rând, de pe piaţă.
Oamenii spun că firmele care le preiau laptele, dar şi celelalte produse certificate bio, îi plătesc din ce în ce mai puţin. În plus, şi statul îi descurajează.
Nici programul care ar fi trebuit să vină cu soluţii pentru ei nu le este de prea mare ajutor.
Anul trecut, producătorii din Bistriţa-Năsăud care practică agricultura ecologică au cultivat aproape 5.300 de hectare de teren, mai mult de jumătate fiind fâneţe naturale, lucernă şi păşuni naturale.
Pe lista culturilor bio urmează merele, porumbul, dar şi alte cereale. Producătorii bio din România mai au şi alte piedici.
Reprezentanţii producătorilor bio susţin că singura soluţie ar fi modificarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală, cel mai probabil începând cu 2018. Între timp, pe rafturile magazinelor, abia dacă găseşti câteva mărci româneşti de alimente bio.
În prezent, România mai are puţin peste 10 mii de fermieri care produc bio, dintr-un total de 681 de mii, la nivel naţional.