Turismul, în colaps pe timpul pandemiei de coronavirus (Video)
Turismul se prăbuşeşte sub presiunea Coronavirusului. Zilnic, mii de români sună la agenţiile de turism să îşi anuleze vacanţele. Despre concediul de Paşte nici nu mai poate fi vorba, căci spaţiile aeriene din majoritatea ţărilor sunt închise.
De Redactia Observator la 31.03.2020, 23:15- Turismul, în colaps pe timpul pandemiei de coronavirus
- Turismul românesc ar putea avea pierderi de 2,4 miliarde de euro
Turismul se prăbuşeşte sub presiunea Coronavirusului. Zilnic, mii de români sună la agenţiile de turism să îşi anuleze vacanţele. Despre concediul de Paşte nici nu mai poate fi vorba, căci spaţiile aeriene din majoritatea ţărilor sunt închise. O fărâmă de speranţă mai rămâne pentru vacanţele programate în vară. Încă nu avem restricţii impuse pe termen lung. În cel mai optimist scenariu, industria ospoitalităţii de la noi ar putea pierde 2,4 miliarde de euro.
Oraşe care altadată erau pline de sute de turiști sunt acum părăsite. La Braşov, de exemplu, pe străzile care duc spre Piața Sfatului nu vezi nici țipenie de om. Acelaşi peisaj neobişnuit și în stațiunile montane.
Adina Milea, corespondent Observator: Poiana Brașov, odinioară plină de turiști, s-a transformat acum în pustietate. Toate parcările sunt goale şi toate hotelurile sunt închise. Şi cu siguranţă, această perioadă va rămâne în istoria staţiunii. Cel mai important din toată această poveste este că turiştii au înţeles apelul: Staţi acasă!
Hotelurile de la munte sunt complet goale de mai bine de trei săptămâni. Şi aşa vor rămâne chiar şi de Paşte, deşi erau rezervate aproape în totalitate.
Gabriel Roșca, manager hotel 4 stele Poiana Brașov: Este o perioadă foarte grea, toți angajații stau acasă.
Răzvan Prunea, operator turism: În ultimele 2-3 săptămâni, cam toți turiștii care au avut rezervări pe aprilie-mai au anulat excursiile. Cele care sunt în termen, le-am putut returna mai ușor, cele care sunt la limită, mai greu, dar am reușit să returnăm marea majoritate a anulărilor.
Răzvan Pascu, consultant marketing turistic: Turismul este unul dintre cele mai afectate domenii, în acest moment, de această criză și este un paradox. Vânzările noi de pachete sunt zero, iar pe de altă parte agenții de turism nu pot fi trimiși în șomaj tehnic, pentru că ei au de muncă.
Andra Mitu, reporter Observator: Angajații agențiilor de turism lucrează în condiții de stres maxim, în această perioadă, pentru anularea rezervărilor. Primesc mii de cereri zilnic. Dacă pentru Paște, știm sigur că nicio destinație turistică nu va fi accesibilă, pentru luna august de exemplu lucrurile stau altfel, pentru că, deocamdată, nu există restricții impuse pe termen lung.
Claudia Tocilă, director de marketing site de rezervări: O medie să zicem de 2000-3000 de cereri pe zi, constant. În această perioadă cu toții lucrăm de acasă. Având în vedere că spațiul aerian al multor țări a fost închis, că s-au anulat multe zboruri, în acest moment ne ocupăm de solicitările clienților în a anula viitoarele zboruri.
Recuperarea banilor e acum o misiune imposibilă.
Alin Burcea, proprietar agenție de turism: Un singur lucru este clar. Banii turiștilor e foarte greu să mai poată crede cineva că îi mai poate lua, pentru că pur și simplu noi, touroperatorii, am încasat și am trimis banii în străinătate, la partenerii din Turcia, Grecia, Spania. Evident că în această situație, care poate fi echivalată cu o situație de război, e greu de spus dacă careva dintre ei poate să trimită sau va dori să trimită banii înapoi. Toată lumea va dori să țină bani.
Răzvan Pascu, consultant marketing turistic: Agențiile au fost flexibile și au început să ofere vouchere, care au o perioadă mai mare de 12 luni de valabilitate. Am văzut agenții care oferă vouchere de suma plătită, care merg cu valabilitatea până la 24 de luni.
În România, pierderile în turism sunt estimate la 2,4 miliarde de euro.