Turiști colindați de junii Sibiului, în a doua zi de Crăciun
A doua zi de Crăciun a adus în Mărginimea Sibiului un obicei spectaculos şi foarte vechi. Turiştii cazaţi în pensiunile din Gura Râului au fost colindaţi de cetele junilor. Unii dintre ei au recunoscut că nicăieri nu sunt obiceiuri mai frumoase ca cele din Ardeal.
De Redactia Observator la 26.12.2019, 17:31A doua zi de Crăciun a adus în Mărginimea Sibiului un obicei spectaculos şi foarte vechi. Turiştii cazaţi în pensiunile din Gura Râului au fost colindaţi de cetele junilor. Unii dintre ei au recunoscut că nicăieri nu sunt obiceiuri mai frumoase ca cele din Ardeal. 16 flăcai ca brazii au dansat, au cântat şi le-au făcut urări de bine.
Ei sunt junii. 16 tineri, necăsătoriţi, din Gura Râului, un loc în care tradiţia se respectă cu sfiinţenie. Îmbrăcaţi în costum naţional, cu pălarii cu pene şi zurgălai la picioare, flăcăii au colindat mai întâi în centrul satului. Apoi, primul căruia se duc să îi ureze este preotul din sat.
Petru Toader Damian, preot: Pentru noi este o cinste să putem să îi primim. Este o onoare să avem astfel de tineri frumoşi, care să ducă mai departe tradiţiile satului nostru
Veniţi din toate colţurile ţării, turiştii au admirat tradiţiile şi au făcut o mulţime de poze colindătorilor, ca să-i cunoască toată lumea.
Gheorghe Călin, primarul din Gura Râului: Văd o mulţime de turişti că se diferenţiază de oamenii din sat. Ne bucură că comuna Gura Râului devine tot mai vizitată de la an la an
Nu există sărbătătoare în sat fără ca junii sau localnicii să nu poarte cu mândrie costumele vechi, moştenite de la părinţi.
Mihai Topârcean, june: Este o piană plină de mărgele, are păuni şi pe spatele ei fiecare băiat are iniţiala. Costumul este alcătuit din cheptar, cămeşă, serpar, nădragi şi tarşini cu ciucuri
Pana la sfârşitul anului, junii colindă pe la toate casele din Mărginimea Sibiului.