Udatul fetelor, obicei păstrat cu sfințenie în Harghita. Băieții vizitează domnișoare, iar ele speră că vor face nuntă
În localităţile din Harghita, tradiţiile se păstrează cu sfineţenie. În perioada Paştelui, băieţii vizitează fetele nemăritate pentru a le stropi. În timpul ritualului, fetele sunt parfumate de băieţi pentru a mirosi a flori tot anul. La sfârşit, băieţii sunt răsplătiţi cu ouă roşii, cozoac şi prăjituri, toate pregătite cu mare atenţie de fetele care speră că, anul acesta, vor face nuntă.
De Redactia Observator la 19.04.2022, 17:45În satele din Harghita, în a doua zi de Paşte, tinerele care sunt bune de măritat sau chiar femeile căsătorite sunt stropite cu parfum pentru a mirosi tot anul a flori de primăvară. Întregul ritual este sărbătorit şi cu un dans tradiţional. În trecut, fetele erau stropite cu apă luată direct din fântână. În unele zone, obiceiul este păstrat ca pe vremea bunicilor. Şi are semnificaţie aparte.
Aşteptăm stropitorii cu mare drag. Vin cu apă rece ca să rămânem sănătoşi tot anul.
Kelemen Szilveszter, organizator: Mergem în fiecare an, organizaţi, cu muzică populară, cu cântece populare. Tradiţiile le trăim, nu doar le ocrotim, şi asta e cel mai important.
După ritualul stropirii, băieţii sunt aşteptaţi cu mâncare tradiţională, pregătită chiar de fete.
Acelaşi obicei este păstrat cu sfinţenie şi în judeţul Mureş
În plus, aici, din Sâmbăta Mare până după Paşte, porţile caselor unde locuiesc femei nemăritate sunt împodobite cu brazi care sunt decoraţi de băieţi cu ghirlande.
Se spune că fata cu cele mai multe flori la poartă are cei mai mulţi adimiratori. La poarta familiei Oniga sunt 36 de brazi, un record pentru localitate.