Antena Meniu Search
x

Video Deniile, slujba specială din Săptămâna Mare: "E o simbolistică a întunericului și a luminii"

Am intrat în Săptămâna Mare, cea a Învierii Domnului, iar în fiecare seară, în lăcaşurile de cult au loc Deniile, specifice sărbătorii Paștelui. Deniile sunt slujbe care au o încărcătură emoţională aparte şi care ne ajută să intrăm în atmosfera sărbătorilor pascale.

de Angela Bertea

la 19.04.2022, 08:23

Vezi și

"Este o simbolistică a întunericului și a luminii, practic, slujba cheamă pe cei care participa la ea să mediteze asupra întunericului păcatului", a declarat preotul Adrian Duțuc. În bisericile din toată țara, în Săptămâna Mare, se vor săvârşi aceste slujbe specifice postului Paștelui, cele mai importante fiind cele din zilele de joi și vineri, joi când se vor citi cele 12 evanghelii iar vineri cănd va avea loc slujba prohodului. Credincioșii care participa la denii spun că se pregătesc astfel de marea sărbătoare a creștinătății: Învierea Domnului.

La Suceava există cea mai mare biserică militară din ţară, lângă unitatea de Pompieri. Aici, cadrele militare participă la slujbe și se încarcă cu energie spirituală pentru fiecare misiune la care participă. "Aceste slujbe la care şi pompierii între alarme, ca să spunem aşa, vin şi se roagă pentru că sunt creștini, pentru că sunt salvatori și pt că ei înțeleg cel mai bine suferința", a declarat preotul Iacob Ovidiu. În Săptămâna Mare, gospodinele pun la punct ultimele detalii înainte de Învierea Domnului. În satul Rusca, din judeţul Caraş Severin, pregătirile sunt în toi. Deniile au început din Duminica Floriilor și vor continua până in Vinerea Mare, in fiecare seară, în toate bisericile din ţară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri sociale » Deniile, slujba specială din Săptămâna Mare: "E o simbolistică a întunericului și a luminii"