Ultimul meşter opincar din Munţii Apuseni trăieşte cu teama că tradiţia nu va fi dusă mai departe: "Aş învăţa cu toată plăcerea pe oricine vrea să înveţe"
A rămas un singur meşter opincar în zona Munţilor Apuseni. Cândva încălţămintea de bază a moţilor, opincile sunt acum mai apreciate de turiştii străinii decât de localnici. În vârstă de 62 de ani, Iosif Trifuţ duce mai departe tradiţia opincilor, chiar şi după pensionare.
De Redactia Observator la 20.10.2021, 08:34Bărbatul a lucrat mult timp, ca maistru, la cooperativa meşteşugărească din Câmpeni, unde era specializat în confecţionarea de încălţăminte din piele. La scurt timp, Iosif Trifuţ a început să participe şi la târguri meşteşugăreşti.
Iosif Trifuţ - opincar: Eu sunt singurul meşter din Zona munţilor Apuseni care mai fac opinci. Eu fac mai multe modele de opinci, opinci din partea Banatului, din Ţara Moţilor, opinci cu gârgoi, opinci cu capse şi la unele le mai aplic şi talpă
Totul se realizează manual, din piele de bovină. Procesul este unul migălos, care necesită timp; pentru a confecţiona o pereche de opinci îi ia cam trei zile.
Iosif Trifuţ - opincar: Opinca asta stă două zile să se usuce, şi după aia mai putem lucra la ea. Am trecut la operaţiunea de scoatere a cuielor. Am găurit-o şi acum ne apucăm de înşiretat.
Dorinţa sa cea mai mare - ca tradiţia să fie dusă mai departe. Să nu se piardă.
Iosif Trifuţ - opincar: Eu l-aş învăţa cu toată plăcerea pe oricine care ar vrea să înveţe opincile. Dar eu lucrez cu scule vechi, de 100 - 150 de ani.
Maria Trifuţ - soţia meşterului: E o meserie destul de grea care tineretul din ziua de azi nu se implica în aşa ceva pentru că e o meserie grea.
O pereche de opinci costă între 90 şi 150 de lei. În această perioadă a pandemiei, în care târgurile nu au mai putut fi organizate, meşterul popular a reuşit să mai vândă din produse doar celor care au auzit de el şi l-au căutat.