Un castel de vacanţă renumit din judeţul Bihor a ajuns azil de bătrâni
Cândva - castel de vacanţă, astăzi - azil de bătrâni. Se întâmplă în satul bihorean Ciutelec.
De Redactia Observator la 11.02.2018, 10:30Cândva - castel de vacanţă, astăzi - azil de bătrâni. Se întâmplă în satul bihorean Ciutelec.
La începutul secolului XX, locul era faimos printre bogaţii Europei. Şi asta, pentru că una dintre cele mai bogate familii ale Europei de atunci a ridicat castelul în care, de primăvara până toamna, se ţineau petreceri fastoase, numai cu invitaţi de seamă.
Bătrânii satului îşi amintesc cu drag de vremurile apuse.
"Acolo a fost un paradis, o frumuseţe. Stăpâna aceea, îi zicea Oronco, aceea venea din Anglia primăvara aici", spune o localnică.
Povestea începe în anul 1885 când Alfred Wertheimstein, un ofiţer în armata austroungară, a cumpărat acest domeniul din satul bihorean Ciutelec. Primul castel a fost ridicat doi ani mai târziu.
În 1907, după ce fata cea mare, din cei 7 copii pe care i-a avut ofiţerul, s-a căsătorit cu englezul Charles Rotshchild, a fost comandată construcţia actualului castel.
Se ţineau petreceri fastoase, aveau musafiri deosebiţi din întreaga Europă. Era ţinut doar pentru vacanţele de vară.
"Nu erau maşini pe aici, nicăieri, numai ea venea cu maşina. Şi fugeam pruncii după ea, după maşină. Şi atunci ne arunca bomboane, câteodată bani, era bună doamnă".
În urma războiului, acest domeniu, aceste castele au fost devastate se pare atât de armatele germane cât şi de cele ruseşti, iar, după trecerea armatelor, cetăţenii au devastat şi ei ce a mai rămas.
Până în 1952, când s-a decis înfiinţarea unei cămin de bătrâni, castelul a fost în paragină. În prezent, aici funcţionează un azil de bătrâni, dar şi un centru de îngrijiri şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi.
Despre castel, de-a lungul anilor au circulat multe legende. Una a apărut în 1914 când reşedinţa a fost oferită ca loc de vacanţă unui baron bavarez. La 60 de ani, acesta a venit la Ciutelec cu soţia lui, o tânără de doar 18 ani, care, s-ar fi îndrăgostit de un muncitor. Din gelozie, baronul i-a împuşcat pe amândoi şi apoi a dispărut. Ulterior, au apărut poveşti potrivit cărora locul ar fi bântuit. Castelul Rothschild din Bihor a fost ridicat în stil baroc. Desfăşurat pe trei niveluri - demisol, parter şi etaj - castelul are 25 de încăperi şi o sală de bal.