INCREDIBIL. La Oradea se construiesc blocuri pe un sit arheologic unde s-au găsit urme de viaţă vechi de 7.000 de ani
Ca la noi, la nimeni! Pe un sit arheologic cu urme de viaţă vechi de 7.000 de ani se construiesc blocuri.
De Redactia Observator la 06.10.2017, 18:15Ca la noi, la nimeni! După ce arheologii au descoperit urme ale aşezărilor umane vechi de peste 7 mii de ani, acum pe situl de la Salca Peninieră, aflat lângă Oradea, se va ridica un cartier de locuinţe. Constructorul a primit şi aviz, cu toate că în zonă săpăturile au scos la iveală peste 400 de complexe ce datează din neolotic.
Suntem la marginea oraşului Oradea. Şi, chiar dacă nu vă vine să credeţi, pământurile de aici au fost locuite încă de acum 7 mii de ani: "Ne aflăm în faţa unui cuptor de ars ceramică, cu două încăperi de ardere. Se mai poate observa grătarul prăbuşit. Imaginaţi-vă o cupolă realizată din lut, care conţinea vasele care urmau să fie arse."
E şi motivul pentru care arheologii au ales să meargă pe urmele istoriei. Înarmaţi cu răbdare şi unelte pentru săpat, au lucrat săptămâni întregi la situl arheologic Salca-Pepiniera: "Din groapa asta am scos ceramică dacică. A avut model deosebit de frumos şi este din punct de vedere al rocii, destul de pur."
Numai că mărturiile populaţiei preistorice vor fi acoperite de ciment. Un cartier de locuinţe se va ridica, chiar pe locul situlul arheologic.
Marinel Rosu-DJP Bihor: "Pe acest sit s-ar putea face o reconstituire a trecutului, dacă beneficiarul ar binevoi şi ar investi o sumă de bani, ar fi chiar foarte plăcut. Pentru că, îm momentul de faţă, ar atrage o mulţime de vizitatori. Şi am putea arăta trecutul nostru şi prezenţa în acest spaţiu geografic."
Ar putea, numai că e mult mai profitabil să ridici un cartier rezidenţial. Aşa că, în loc de vizitatori interesaţi de istorie, aşezarea va atrage locatari dornici să se mute în noile apartamente. Culmea este că totul e cât se poate de legal.
Marinel Rosu-DJP Bihor: "Direcţia judeţeană pentru cultură emite un aviz favorabil condiţionat cu o cercetare arheologică, ceea ce beneficiarul a respectat acestă procedură."
Situl arheologic e cel mai mare din Ţara Crişurilor. Arheologii au reluat săpăturile în 2014, dar acum vor fi nevoiţi să se oprească.