Un turist este dat dispărut de trei zile în Munţii Bucegi
Misiuni dramatice în munţi! De trei zile, zeci de salvamontişti răscolesc Bucegii în căutarea unui turist dispărut. Şansele ca el să mai fie găsit în viaţă scad de la o oră la alta, spun salvatorii care nu şi-au pierdut totuşi speranţa.
De Redactia Observator la 19.01.2020, 20:53Misiuni dramatice în munţi! De trei zile, zeci de salvamontişti răscolesc Bucegii în căutarea unui turist dispărut. Şansele ca el să mai fie găsit în viaţă scad de la o oră la alta, spun salvatorii care nu şi-au pierdut totuşi speranţa. Şi în Ceahlău s-a dus o luptă pe viaţă şi pe moartea pentru salvarea unui alpinist de ocazie care a căzut într-o prăpastie. Bărbatul rănit a fost recuperat de singurul elicopter SMURD care s-a putut ridica din cauza vremii. Salvamontiştii atrag atenţia turiştilor: traseele sunt fabuloase iarna, dar pot fi pline de capcane!
De trei zile, strigătele salvatorilor rămân fără ecou. Aseară, peste douăzeci de salvamontişti din Buşteni, Sinaia şi Prahova au străbătut potecile munţilor Bucegi. O acţiune dificilă şi fără rezultat realuată în zorii zilei. A fost chemat în ajutor şi un elicopter pentru a survola înălţimile.
Cu toţii caută un bărbat de 46 de ani văzut ultima oară vineri în zona cabanei Babele din Bucegi. De atunci, nimeni nu mai ştie nimic despre el. Turistul ar avea şi probleme medicale, aşa că familia se gândeşte la ce este mai rău. Mai ales că în ultimele nopţi, în zonă, n-au fost mai mult de minus 8 grade Celsius.
Într-o altă parte a ţării, în Munţii Ceahlău salvatorii au dus o altă misiune pe viaţă şi pe moarte, după ce un alpinist de ocazie a căzut într-o râpă.
Pentru că era foarte frig, iar transportul victimei pe jos ar fi durat cel puţin 6 ore, salvarea a venit din aer. Elicopterul SMURD de la Braşov a fost singurul care a putut decola, restul fiind ţinute la sol din cauza ceţii.
Bărbatul rănit a ajuns în siguranţă la spitalul din Braşov cu traumatism la coloană. Salvamontiştii fac apel la turişti să respecte câteva reguli de aur atunci când se aventurează pe cărări de munte iarna. Înainte de plecare, să-şi lase datele şi traseul complet în registrul de trafic din cabane şi pensiuni. Astfel, salvamontiştii vor şti unde să-i caute dacă se rătăcesc sau se accidentează. Din rucsac nu trebuie să lipsească o lanternă, GPS şi trusă de prim-ajutor.