Undă verde alimentelor falsificate
Cine face alimente contrafăcute are parte de pedepse mai uşoare. Dacă până anul trecut producătorii şi comercianţii riscau închisoarea, acum pot scăpa doar cu o amendă
De Redactia Observator la 10.02.2015, 19:35Cine face alimente contrafăcute are parte de pedepse mai uşoare. Dacă până anul trecut producătorii şi comercianţii riscau închisoarea, acum pot scăpa doar cu o amendă
Un simplu experiment arată că mulţi dintre consumatorii români nu ştiu toate detaliile pentru a recunoaşte un produs contrafăcut. Au răspuns corect, însă în necunoştinţă de cauză. Specialiştii spun că gustul, şi nu culoarea demonstrează dacă un aliment este falsificat.
Mai grav este că, potrivit noului Cod penal, falsificarea produselor se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. Pedepse mult mai uşoare decât acum un an, când producătorii şi comercianţii erau pedepsiţi strict cu închisoare de la 2 la 8 ani.
Iar medicii avertizează că produsele contrafăcute pot duce la boli grave. Patronatele din industria cărnii susţin că parizerul şi crenvuştii sunt cele mai falsificate produse. Producătorii care vor să ateste calitatea produselor fabricate se pot înscrie la Ministerul Agriculturii. Până în prezent, 357 de alimente au primit certificat de produs tradiţional.
Prepararea, oferirea sau expunerea spre vânzare de alimente, băuturi ori alte produse falsificate sau substituite, dacă sunt vătămătoare sănătăţii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Prepararea de alimente ori băuturi falsificate, alterate sau interzise consumului, vătămătoare sănătăţii, expunerea spre vânzare sau vânzarea unor astfel de alimente sau băuturi, cunoscând că sunt falsificate, alterate ori interzise consumului sau vătămătoare sănătăţii, se pedepseşte cu închisoare strictă de la 2 la 8 ani.