VIDEO REVOLTĂTOR! Un bărbat cu dizabilităţi e lăsat în afara liftului de la metrou, deşi îi este destinat lui
I s-a întâmplat, de mai multe ori, unui bărbat din Bucureşti, care a şi filmat păţania. Imaginile au stârnit revoltă pe internet. Pentru că în aceeaşi situaţie cu cea a lui Cătălin sunt alte aproape 200.000 de români.
De Redactia Observator la 17.02.2017, 21:14- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
I s-a întâmplat, de mai multe ori, unui bărbat din Bucureşti, care a şi filmat păţania. Imaginile au stârnit revoltă pe internet. Pentru că în aceeaşi situaţie cu cea a lui Cătălin sunt alte aproape 200.000 de români.
E liftul destinat persoanelor cu dizabilităţi, de la Piaţa Iancului. Cătălin Măgureanu e ţintuit în scaunul cu rotile şi e nevoit să aştepte pentru locul destinat lui. Alţi călători i-o iau înainte. Sătul de această atitudine, bărbatul a filmat experienţa prin care trece zilnic.
"Nu doare nimic mai mult decât indiferenţa. Că avem dureri, că... mai puţin contează. Dar atunci când eşti pe stradă şi eşti ignorat... Dacă s-au urcat lângă mine 10 persoane nu am zis "de ce s-au urcat". Dar sunt lăsat şi afară, mai şi aştept după alţii şi atunci când nu merge nimeni nu mă ajută", spune bărbatul.
De 14 ani este imobilizat. Şi-a pierdut picioarele într-un accident de tren. Suferinţa lui Cătălin e şi mai mare când îşi pune viaţa în pericol ca să se poată deplasa. Face zilnic drumul din Pantelimon până la Piaţa Romană, unde vinde mărgele la tarabă, ca să poată supravieţui. Alteori, e pus în situaţii umilitoare, pentru că nu există rampe la multe dintre staţiile de metrou.
"Şi în celelalte mijloace de transport, staţi liniştiţi ! Trebuie să te cerţi cu şoferii, ar vrea să ai ceva să le arăţi că într-adevăr trebuie să te ajute. Nu căutăm vinovaţi. Căutăm rezolvare. Să folosim liftul de la metrou doar cei care au nevoie de el. La 18 ani, sincer, vii de la fotbal şi eşti obosit şi urci cu liftul. E absurd", a mai spus el.
Postat pe internet, filmuleţul care arată umilinţa lui Cătălin a stârnit revoltă. Monica întreabă: persoanele cu dizabilităţi nu au aceleaşi drepturi? Nae Bucurescu şi Alina Pătrănoiu consideră că problema s-ar rezolva dacă ar fi date amenzi pentru acest comportament, iar Roxana scrie indignată că nesimţirea nu are limite.
În România, trăiesc aproape 800.000 de persoane cu handicap. Dintre acestea, aproape 200.000 au o dizabilitate fizică. În Bucureşti, există peste 60.000 de persoane cu o dizabilitate fizică.