Usturoiul românesc câștigă lupta cu cel de import
Usturoiul românesc câştigă, încet-încet, lupta cu cel din China sau Turcia. O analiză a Ministerului Agriculturii arată că importurile cu usturoi au scăzut anul trecut cu 30%, faţă de 2018.
De Redactia Observator la 29.10.2020, 11:28- În 2019 au fost cultivate numai 379 de hectare cu usturoi.
- Producţia din acest an a depăşit 1.150 de hectare.
Asta în timp ce suprafaţa cultivată în ţara noastră s-a mărit. Asta şi după ce cultivatorii de usturoi au primit sprijin de la stat.
Toamna se culeg roadele, iar programul prin care statul îi ajută pe fermierii care cultivă usturoi îşi arată, încet-încet, rezultatele. Dacă în 2019 au fost cultivate numai 379 de hectare cu usturoi, producţia din acest an a depăşit 1.150 de hectare.
Ileana Guşatu, Direcţia Agricolă Mureş: Faţă de anul trecut când numărul fermierilor înscrişi în acest program a fost doar de 7, iată că anul acesta s-a triplat numărul lor, de asemenea şi suprafaţa cultivată cu usturoi.
Fermierii români consideră că usturoiul cultivat de ei are o calitate mai bună faţă de cel din import.
Usturoiul românesc nu îşi are locul numai în pieţe. Micile afaceri au văzut şi ele o oportunitate. O firmă din Mureş a început în urmă cu 5 ani să aducă pe piaţă produse bio pe bază de usturoi.
Angelica Gira, comerciant: Pasta de usturoi, mujdei, usturoi murat şi alte produse în care noi adăugăm usturoiul nostru foarte de calitate, iar în perioada asta recomandăm să fie folosit un usturoi de calitate, românesc.
Fermierii înscrişi în programul de sprijin al Ministerului Agriculturii primesc o subvenţie de până la 3.000 de euro la hectar.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa observator.tv@digitalag.ro.