Vinul spumant produs la Șimleu Silvaniei, succes răsunător la un concurs internațional
Puţini sunt cei care ştiu că cea mai mare cramă de vinuri spumante din România se află în Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj. Primul beci de acolo a fost săpat în stâncă în anul 1820, inițial doar ca loc de păstrare a fructelor și legumelor. Uriaşa rețea actuală de galerii a fost însă realizată în perioada comunistă. Atunci a apărut și fabrica de vin spumant, care a fost premiat chiar şi în acest an cu aur şi argint la un concurs internaţional.
De Redactia Observator la 16.09.2020, 22:46- Primul beci de la Șimleu Silvaniei a fost săpat în 1820.
- Vinul spumant de la Șimleu Silvaniei a câștigat două medalii la un concurs la Bruxelles.
Vinul spumant are nevoie de condiţii speciale pentru a fermenta şi a putea ajunge în magazin. Iar în beciurile din Şimleu totul este perfect pentru depozitare.
Delian Dregan, administrator: În această stivă avem vin spumant. Acesta va fermenta doi ani. În cramă avem o temperatură constantă de 12 grade, dealul e 60 de metri peste pivniţă. Aici putem observa urmele dălţilor cioplitorilor în piatră. Primii 500 de metri au fost făcuţi în anul 1820 de cioplitori italieni, restul, până la 3,5 kilometri, au fost făcuţi în regimul comunist şi finalizaţi în 1974.
Iar la cramă, chiar dacă este pandemie, vin turişti pentru a vizita beciurile şi a savura vinul spumant.
Gorgan Maria Minodora, vinificator: Avem turiști în această perioadă, nu foarte mulți, dar până acum am fost destul de mulţumiţi nu ca şi în anii anteriori. Se fac pe bază de programare vizitele, facem și degustări.
Gorgan Maria Minodora, vinificator: Recoltarea strugurilor o facem în perioada august-septembrie. Chiar ne-aţi prins la recoltarea strugurilor. Aşteptăm să vină strugurii, îi procesăm, adică vom desciorchina, vom presa, vom face o schimbare de temperatură a mustului după care urmează să fie pus în bazin pentru o lentă fermentare.
Vinurile de aici nu sunt apreciate doar în ţară. Chiar şi în acest an, la Bruxelles, la un concurs internaţional, produsele de aici au primit medalia de aur la spumantul roze și cea de argint la spumantul alb.