În sute de şcoli din România nu există căldură. Copiii stau imbrăcaţi şi tremură de frig în sălile de clasă
Vine iarna, vine frigul şi în sute de şcoli din România. La Galaţi, câteva mii de copii tremură în sălile de clase, în grădiniţe sau internate. Elevii stau la ore cu căciuli, geci şi chiar cu mânuşile în mâini.
De Redactia Observator la 15.11.2018, 11:34Vine iarna, vine frigul şi în sute de şcoli din România. La Galaţi, câteva mii de copii tremură în sălile de clase, în grădiniţe sau internate. Elevii stau la ore cu căciuli, geci şi chiar cu mânuşile în mâini. Asta pentru că autorităţile locale au întârziat lucrările de modernizare la reţelele de căldură. Acestea au început încă de anul trecut, dar între timp, din lipsă de oameni, au fost oprite. Acum, inspectoratul şcolar a decis să scurteze orele, iar dacă situaţia continuă, în unele locuri se ia în calcul chiar şi suspendarea cursurilor.
La Colegiul Costache Negri din Galaţi, până şi literele tremură pe tablă. În clase e aproape ca afară. Elevii stau înfofoliţi, cu gecile pe ei. Iar unii ar vrea ca toate orele să fie de sport. Măcar se încălzesc alergând.
Profesoară: Este foarte frig în clasă, stăm îmbrăcaţi. Dar, asta este. Încercăm să ne desfăşurăm activitatea în aceste condiţii.
Multe unităţi de învăţământ au centrale termice noi, care stau însă degeaba.
Oana Enache, purtător de cuvânt ISJ Galaţi: Nu este agent termic datorită faptului că nu au fost racordate centralele termice la sistemul de distribuire a gazelor naturale.
Mitică Dudău, profesor de matematică la Colegiul Costache Negri: Nu ştiu din ce motive s-a întârziat atâta. Ştiu că utilajele pt centrala termică au fost aduse de anul trecut, undeva pe timpul ăsta.
Raluca Ardean, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: În lunile dinaintea sezonului rece s-a lucrat în 62 de unităţi de învăţământ şi s-au montat pete 230 de cazane. 20.08 Au fost f multe lucrări, se străduiesc şi dânşii să facă faţă.
Scuzele nu-i ajută însă nici pe elevi şi nici pe profesori. Pentru ca cei mici să nu răcească, dascălii mai bagă în priză câte un calorifer electric sau mai dau drumul la aerul condiţionat, pe cald. Din păcate, sunt doar soluţii pe termen scurt.
Anca Barbu, directorul Şcolii Gimnaziale 17: Le folosim alternativ pt că se ard siguranţele. Tot ce e electric la noi ţine din 1973. Vom reduce orele deoarece noi avem şi copii de ciclu primar care stau până la ora 16 în şcoală.