Ziua mucenicilor
Gospodinele din toată ţara au fost astăzi foarte ocupate. Au copt sau fiert mucenici după reţete care mai de care mai apetisante. Iar vânzătorii au venit cu metode ingenioase de a-şi promova marfa.
De Redactia Observator la 08.03.2014, 20:06De la mucenicii făcuţi la ţest în faţa clientului până la cei uriaşi - recordul: un mucenic de 7 kilograme. Odată modelaţi, mucenicii tradiţionali de Olt, numiţi şi bolindeţi, sunt copţi la ţest. Sunt făcuţi din aluat de pâine şi costă 2 lei bucata.
Până la prânz, tanti Floarea a făcut 200 de mucenici. Şi nu se opreşte decât duminică seară. Mucenicii sunt gata numai după ce sunt unşi cu miere şi presăraţi cu fulgi de nucă de cocos, după gustul bucureştenilor.
Şi cum reclama este sufletul comerţului, Valentin a copt un mucenic gigant, de 7 kilograme. Nu este de vânzare, e doar pentru ochii clienţilor. Variantele comerciale, din aluat de cozonac, se vând ca pâinea caldă.
Producătorii au venit şi cu alte bunătăţi de post. Vedeta doamnei Ionescu este prăjitura de post făcută după o reţetă tradiţională. Şi cum suntem în Postul Mare, clienţii au pus în sacoşă şi alte bunătăţi în afară de dulciuri. Cea mai căutată este zacusca.