Prima reacție a lui Patrick Mouratoglou, antrenorul Simonei Halep, după scandalul de dopaj
Antrenorul Simonei Halep rupe tăcerea în scandalul care zguduie lumea tenisului. Acuzat mai mult sau mai puţin voalat că ar fi vinovat pentru ce i se întâmplă elevei sale, Patrick Mouratoglou susţine că nu a fost implicat niciodată într-un caz de dopaj. Între timp, Simona îşi pregăteşte apărarea în faţa instanţelor sportive.
De Mădălina Iacob la 25.10.2022, 19:34- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
De patru zile a avut nevoie Patrick Mouratoglou pentru a spune ceva despre scandalul de dopaj în care este implicată Simona Halep. Antrenorul francez a transmis că va lupta, împreună cu eleva sa, pentru a demonstra adevărul.
Prima reacție a lui Patrick Mouratoglou, antrenorul Simonei Halep, după scandalul de dopaj
Patrick Mouratoglou: "Prioritatea mea a fost să îmi folosesc toată energia să o ajut şi să o susţin în stabilirea adevărului în fiecare zi. Cunoscând-o atât de bine, pot să asigur că este un model de integritate. Ea este în totalitate împotriva oricărei forme de dopaj şi ştiu că niciodată nu i-a trecut prin cap să folosească orice substanţă interzisă. Am încredere în ea 100%."
Simona Halep are însă şanse mici să scape de suspendare. Prezumţia de nevinovăţie NU se aplică, aşa că sportiva este nevoită să dovedească lipsa oricărei intenţii sau neglijenţe.
- Controverse după suspendarea Simonei Halep: specialiştii exclud o dopare accidentală. Cum şi-ar putea demonstra...
- "Onestitatea a fost cea mai mare putere şi cea mai mare slăbiciune a ei". Cum a reacţionat fostul antrenor al...
- Simona Halep, aşteptată acasă, după scandalul de dopaj. Ce spune Stere Halep despre obiceiurile sportivei: "Nici...
Mădălina Iacob, reporter Observator: Roxadustat este o substanţă nespecifică, adică nu poate intra ACCIDENTAL în corp. Din acest motiv, suspendarea standard este de patru ani. Dacă Simona demonstrează că nu ştia şi nici nu bănuia că a folosit sau că i-a fost administrată această substanţă, pedeapsa poate fi redusă la 2 ani.
Directorul Agenției Naționale Anti-Doping a explicat ce trebuie să facă Simona.
Gabriela Andreiașu, președinte ANAD: Prima etapă ar fi să conteste măsura suspendării provizorii, apoi trebuie să îşi construiască dosarul, să solicite audierea de la Federaţia Internaţională, intră într-o procedură de audiere, unde îşi depune toate dovezile, poate să solicite probe, martori, experţi, care să fie audiaţi sau să depună documente ştiintifice referitoare la modul de excretie a substantei, asta probabil intra in apararea ei, dupa care comisia de la forul international trebuie sa ia o decizie.
O anulare a suspendării este aproape exclusă.
Gabriela Andreiașu, președinte ANAD: Este o sportivă foarte educată din punct de vedere antidoping, cu zeci de controale doping în toată cariera şi atunci nu poate beneficia de această necunoaştere a legii ca să i se reducă, poate, dar să i se anuleze, nu cred, şansele sunt mici.
Simona a contestat deja suspendarea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.
Cristian Jura, arbitru TAS: Practic doar ea ştie care este adevărul. Ea trebuie să-şi probeze nevinovăţia şi să răstoarne această constatare de doping. Probe scrise, martori, analiză de suplimente alimentare. Există acea procedură accelerată unde se stabilesc nişte termene foarte clare şi până în şase luni se soluţionează. Şi procedura normală care este cel mai repede până într-un an.
Preşedintele Federaţiei Române de Tenis suţine că Simona a fost supusă unui control chiar pe 7 octombrie, ziua în care a primit rezultatul pozitiv al testului de la US Open.
George Cosac, preşedintele FRT: Am fost împreună cu ea, cu preşdintele Comitetului Olimpic, cu Horia, într-o vizită la Primăria Capitalei şi în dimineaţa aceea a fost controlată. Dacă era stresată, putea să spună că nu vine, că nu iese din casă. Ea a fost controlată de vreo 60 şi ceva de ori în ultimii trei ani, patru ani. La tenis te controlează de te omoară.
Toţi jucătorii profesionişti sunt obligaţi să anunţe zilnic, prin intermediul unei aplicaţii, locul unde pot fi găsiţi pentru un test antidoping.
Sorana Cîrstea, jucătoare de tenis: De foarte multe ori, dimineața, la ora 6, aud că bate la ușă cineva. Îți vin acasă, mi-au venit și săptămâna trecută. Vin constant. Am avut și de trei ori într-o săptămână. Dacă ai trei "missed tests" , ești suspendat doi ani. Nu e de joacă.
Sportivii sunt testaţi inclusiv în perioada în care sunt suspendaţi, cu excepţia situaţiei în care îşi anunţă retragerea din activitate.