Antena Meniu Search
x

Video Controverse după suspendarea Simonei Halep: specialiştii exclud o dopare accidentală. Cum şi-ar putea demonstra nevinovăţia

Numeroase semne de întrebare şi controverse după suspendarea Simonei Halep. Ar fi venit în urma unei testări "inteligente" care se face atunci când există suspiciuni sau informaţii legate de folosirea unor substanţe ilegale. Specialiştii consultaţi de Observator exclud o dopare accidentală şi lasă să se înţeleagă că medicamentul ar fi putut fi recomandat de echipa tenismenei. Fostul număr 1 mondial în ierarhia fetelor are timp până vineri să conteste punerea sub acuzare, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

de Redactia Observator

la 23.10.2022, 19:45

Vezi și

Simona Halep pare să fie neputincioasă în faţa verdictului de suspendare, care ar putea însemna sfârşitul unei cariere de excepţie. Întrebat ce ştie despre medicamentul pe care l-ar fi folosit sportiva, tatăl acesteia, Stere Halep, răspunde: "Nu cunosc, nu sunt medic, sunt un simplu tată! Simona e curată! Peste 100% am încredere. Simona e corectă!"

Ce riscă Simona Halep, prinsă dopată şi suspendată temporar

Sportiva trebuie să-şi demonstreze nevinovăţia, şi încă repede. Are răgaz până pe 28 octombrie să conteste decizia de suspendare la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Acolo trebuie să aducă dovezi puternice în favoarea sa. "Poate a avut o prescripţie de la medic. Am înţeles că a avut şi ceva probleme de sănătate şi poate un medic i-a recomandat medicamentul respectiv. Rămâne de văzut: a avut scutire de uz terapeutic, nu a avut scutire de uz terapeutic. Ea asta trebuie să demonstreze: lipsa vinovăţiei sau a neglijenţei semnificative", a explicat Cristian Jura, arbitru în cadrul Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

În caz contrar, ar putea rămâne până la patru ani în afara terenului de tenis la orice competiţie oficială. Rezultatul pozitiv ar fi venit în urma unei testări inteligente. Mai exact, proba ar fi fost analizată după ce ar fi existat suspiciuni de dopaj. 

Pe acelaşi subiect

Cum ar fi putut să o ajute substanţa Roxadustat pe Simona Halep

"Se poate vedea că sportivul respectiv are un surplus în anumite mişcări, de exemplu rotaţii foarte dese şi foarte multe, pe care în alte situaţii, jocuri sau meciuri nu le avea. Substanţa asta te ajută, vine cu un plus de oxigenare la nivelul creierului şi al muşchilor şi de aici randamentul în timpul situaţiilor de competiţie", spune Pompiliu Popescu, fost medic al Naţionalei de fotbal. 

Simona nu ar fi avut cum să se trezească întâmplător cu această substanță în organism, spune fostul medic al Naţionalei de fotbal, care arată acuzator spre oamenii din spatele sportivei. "Un medic nu are ce căuta în problema asta, dar preparatorii fizici şi antrenorii da, ei sunt cei care dopează şi alunecă către aşa ceva. Eu sunt convins că n-a luat-o voluntar", adaugă Pompiliu Popescu.

Şi Ion Ţiriac, cel care i-a fost mentor, îi acordă prezumţia de nevinovăţie. "O cunosc pe Simona de când avea 15 ani. În timpul în care a fost în cele mai mari glorii, eram destul de aproape. Era extraordinar de atentă cu tot ce făcea", povesteşte Ion Ţiriac.

Reacţia lui Darren Cahill, fostul antrenor al sportivei

La 48 de ore de când vestea a şocat lumea sportului alb, Daren Cahill, fostul antrenor al sportivei, îşi arată susţinerea printr-o postare amplă pe Instagram. Australianul cu care a câştigat primul grand slam susţine că Simona nu lua niciodată o pastilă fără să se asigure de două-trei ori că este permisă şi că onestitatea este cea mai mare virtute a româncei. "Sunt alături de tine, Simo", a încheiat mesajul emoţionant.

Există şi foşti sportivi care sunt tranşanţi în acest caz. "Cine vrea să păstreze pe piedestal un sportiv care trișează este liber să o facă. Timpul va lămuri dacă Simona a trișat sau nu. Eu o cunosc pe Simona de aproape 20 ani și nici mie nu-mi vine să cred că ar fi făcut așa ceva. Cum mulți nu și-ar fi închipuit niciodată că Sharapova sau Armstrong sau mulți alții ar putea fi depistați pozitiv. Dar realitatea a arătat altceva... Din păcate pentru Simona...", a declarat Ruxandra Dragomir, Q Magazine.

"Sportivul este complet responsabil cu ceea ce este în corpul lui. Legislaţia anti-doping este foarte clară. Substanţa aceea era de ani de zile în lista de substanţe interzise", a subliniat Alin Popescu, medic sportiv.

Ce se întâmplă cu titlurile cucerite de Simona Halep

În funcţie de argumentele pe care le va aduce în faţa Tribunalului Sportiv, campioana noastră va afla cât va pune racheta-n cui. Timp în care nu vom mai avea parte de momentele magice cu care ne-a obişnuit. Sportiva va rămâne cu toate titlurile cucerite până acum, iar noi cu amintirea trofeelor ridicate pe zgura pariziană sau pe iarba londoneză.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sport » Controverse după suspendarea Simonei Halep: specialiştii exclud o dopare accidentală. Cum şi-ar putea demonstra nevinovăţia