Particule de plastic, găsite în nori: efectele pot fi devastatoare. Descoperirea i-a îngrozit pe cercetători
O descoperire făcută de cercetătorii japonezi şochează lumea. Mici particule de plastic au fost găsite chiar şi în nori, nu doar în apă şi în sol. Medicii spun că odată inhalate sau înghiţite, aceste microparticule de plastic îţi afectează grav sănătatea.
De Cristi Popovici la 02.10.2023, 20:50- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Cercetătorii japonezi care au descoperit plasticul din nori au colectat mostre de apă din atmosfera muntelui Fuji, la altitudini cuprinse între 1.300 şi 3.700 de metri. Folosind o tehnologie avansată, au putut observa nouă tipuri de polimeri şi un tip de cauciuc în bucăţile de microplastic colectate. Studiul este acum în atenţia specialiştilor din întreaga lume.
Particule de plastic găsite în nori
"Dincolo de microparticule, au fost identificate nanoparticule de plastic. Aceste nanoparticule fiind suficient de mici încât să poată trece de bariera mucoasei digestive sau respiratorii şi să ajungă în circulaţia sangvină. Pot să producă inflamaţia vaselor de sange, favorizează formarea de cheaguri de sânge", explică Radu Ţinu, medic toxicolog.
Îngrijorător este că plasticul din marile oraşe "migrează" în locuri considerate sigure şi lipsite de poluare. "În momentul în care praful din oraş este spulberat de vânt, în aer ajung şi microparticule de plastic care s-au acumulat acolo în timp. Acest plastic provine din cauciucurile maşinilor care frâneaza spre exemplu, sau al gunoaielor depozitate necorespunzator", spune Cristi Popovici, reporter Observator.
Curenţii ridică bucăţile minuscule de plastic la înălţimi mari, iar prin condens, accelerează formarea norilor de furtună. Aşa se pot explica fenomenele meteo extreme care devastează regiuni întregi în câteva minute.
"Practic, astfel de microparticule care pot să aibă dimensiuni 7-95 microni pot sa formeze mult mai uşor norii şi prin asta pot să modifice caracteristicile climatice. Contribuie la procesul de schimbare climatică", arată Roxana Bojariu, climatolog ANM.
Cercetătorii Universităţii Waseda din Tokyo spun că aceste microparticule sunt ingerate sau inhalate de oameni şi animale şi că au fost descoperite în analize la plămâni, inimă sau în sângele pacienţilor.