Antena Meniu Search
x

Eclipsă de Soare pe 14 octombrie 2023. În ce regiuni va fi vizibilă

În fiecare an, oamenii din întreaga lume se bucură de diferite spectacole oferite de Mama Natură, extrem de apreciate fiind, printre altele, eclipsele de soare sau de lună, iar următoarea eclipsă de soare ar urma să aibă loc pe 14 octombrie 2023.

de Redactia Observator

la 02.10.2023, 17:08

Următoarea eclipsă solară va fi o eclipsă inelară
Următoarea eclipsă solară va fi o eclipsă inelară - Shutterstock
  • Următoarea eclipsă de soare va fi o eclipsă inelară.

Amatorii de senzaţii tari se bucură, din când în când, de diferite spectacole oferite de Mama Natură. Printre cele mai apreciate fenomene regăsim eclipsele de soare sau de lună, acele momente în care soarele este acoperit sau luna este acoperită.

Eclipsele de soare sunt relativ frecvente, dar se întâmplă destul de rar ca ele să fie văzute în adevărata splendoare de pe întreg globul pamantesc. Iar acest aspect ne arată şi că eclipsele de lună, care pot fi urmărite pe întreaga parte nocturnă a Pământului, sunt mult mai vizibile decât eclipsele de soare, care de obicei sunt foarte bine localizate şi pot fi, astfel, doar din anumite zone ale globului pământesc.

Pe 14 octombrie are loc o eclipsă de soare inelară

Următoarea eclipsă de soare ar urma să aibă loc pe 14 octombrie 2023. Va fi un nou moment în care Soarele, Pământul şi Luna ar urma să se alinieze în spaţiu, astfel încât Luna cea nouă va trece în faţa Soarelui şi îl acoperă pe acesta.

Pe acelaşi subiect

Totuşi, eclipsa de soare nu va fi una totală ci doar inelară, Luna urmând să acopere doar circa 91% din suprafaţa Soarelui, astfel că nu putem vorbi despre apariţia întunericului, doritorii putând vedea aşa-numitul "inel de foc" rămas neacoperit.

Din ce regiuni se poate vedea eclipsa solară din octombrie

Eclipsa de soare din 14 octombrie 2023 ar urma să se vadă din zone precum America de Nord, America de Sud, estul Oceanului Pacific şi vestul Oceanului Atlantic. Asta înseamnă că printre ţările favorizate regăsim Statele Unite ale Americii, Mexic, Belize, Honduras, Costa Rica, Columbia şi Brazilia.

Următoarea eclipsă totală de soare care ar urma să se vadă în România va fi tocmai cea din 3 septembrie 2081. Până atunci, însă, ar urma să mai avem câteva eclipse inelare de soare.

Ce este eclipsa inelară de Soare

Conform specialiştilor, "eclipsa inelară apare atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact cu Pământul, iar diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui. Din Soare se mai vede doar marginea, în formă de inel strălucitor ce înconjoară Luna întunecată".

În general, eclipsa inelară de Soare poate fi văzută, în profunzime, doar de oamenii aflaţi pe o fâşie de câteva sute de kilometri pătraţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiinta » Eclipsă de Soare pe 14 octombrie 2023. În ce regiuni va fi vizibilă