Ce sunt JuMBOs, corpurile spaţiale descoperite de Telescopul James Webb în Nebuloasa Orion. Experţii, în faţa unui nou mister
"Planete" de mărimea lui Jupiter care plutesc libere în spațiu, fără legătură cu vreo stea, au fost observate în Nebuloasa Orion de către Telescopul Spațial James Webb (JWST), potrivit BBC.
Ceea ce i-a surprins pe cercetători în legătură cu această descoperire este faptul că obiectele par să se deplaseze în perechi. În prezent, astronomii se străduiesc să le explice.
Obiectele, numite "JuMBOs"
Telescopul a observat aproximativ 20 de perechi și le-a prezentat în cadrul unui studiu despre Nebuloasa Orion. Acestea au fost supranumite Jupiter Mass Binary Objects, prescurtat „JuMBOs".
Una dintre variante este că misterioasele obiecte s-au format în regiuni din nebuloasă în care densitatea de material a fost insuficientă pentru a crea stele de sine stătătoare, relatează Mediafax.
O altă posibilitate este că au fost create în jurul stelelor și apoi au fost aruncate în spațiul interstelar prin diverse interacțiuni.
"Fizica gazelor sugerează că nu ar trebui să se poată crea singure obiecte cu masa lui Jupiter, iar noi știm că planetele singure pot fi aruncate din sistemele stelare. Dar cum se pot scoate perechi de astfel de obiecte împreună? În acest moment, nu avem un răspuns. Este o întrebare pentru teoreticieni", a declarat pentru BBC News consilierul științific principal al Agenției Spațiale Europene.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰