Espressorul portabil, inventat pentru iubitorii de cafea. Ingeniosul aparat încape în orice geantă
Cu iasomie, turtă dulce, migdale sau ciocolată. Aşa se prezintă noile sortimente de cafea proaspăt apărute pe piaţa românească. Totodată, pentru iubitorii de cafea, s-a inventat espressorul portabil, care încape în orice geantă.
De Redactia Observator la 23.09.2018, 22:33Cu iasomie, turtă dulce, migdale sau ciocolată. Aşa se prezintă noile sortimente de cafea proaspăt apărute pe piaţa românească. Costă dublu faţă de cele din magazine şi sunt aduse din Etiopia, Columbia sau Peru. Totodată, pentru iubitorii de cafea, s-a inventat espressorul portabil, care încape în orice geantă. Şi nu e de mirare că a apărut aşa ceva. Nu sunt puţini românii care îşi încep ziua cu o ceaşcă de cafea. Şapte din zece adulţi, mai exact.
Cafeaua cu arome care mai de care mai îmbietoare este adusă de pe două continente: America şi Africa. Sunt mulţi factori care influenţează gustul cafelei. De la modul în care este cultivată planta, până la prăjirea boabelor. Aromele intense, dulci sau amare, sunt tot mai căutate pe piaţa de la noi.
ADRIAN SIMION, proprietar cafenea: Din Kenya, avem o cafea procesată la o moară de procesare, numită kavutiri, crescută la 1750 de metri. Totul păstrează caracteristicile zonei de unde provine cafeaua. Prin prăjire, doar le scoatem în evidenţă şi le potenţăm.
Diferenţa nu se simte doar la gust, ci şi în buzunar. O aromă specială înseamnă un preţ mai mare. Costă între 35 şi 45 de lei pachetul, în funcţie de arome. Cea mai scumpă e cafeaua din Etiopia, cu fructe roşii şi struguri.
Cei din piaţă au observat că, mulţi ani, românii au fost conservatori când venea vorba despre arome noi. Însă, în timp, preferinţele lor s-au schimbat.
ADRIAN SIMION, proprietar cafenea: Se mirau la aceste cafele care au aciditate, însă acum trendul e clar crescător pentru cafeaua de specialitate.
Cei care ţin la gustul cafelei de acasă pot, de acum, să o savureze oriunde şi oricând. Un tânăr din Capitală s-a gândit să aducă pe piaţa românească espressorul portabil, fabricat de o companie din Italia.
RĂZVAN BURLACU, antreprenor: Se pune apa fierbinte şi se apasă, se face o presiune, practic construcţia permite o presiune similară cu maşinile espresso. Acesta e marele avantaj şi marea noutate.
Un astfel de aparat costă 350 de lei. În timp ce espressoarele pentru acasă depăşesc suma de 1.000 de lei.
ROSHANIAN AFSHIN, antreprenor: Are steamer separat şi poţi să îţi faci cremă de lapte, pentru cappuccino, macchiato, latte. Se face espresso, după espresso vii cu lapte peste el pentru a desena, pentru pasionaţi.
Un român consumă, în medie, maximum 3 kg de cafea pe an, ceea ce ne plasează pe locul 23 în Europa. Şi tot statisticile arată că românii preferă mai degrabă cafeaua la ibric, în timp ce străinii o preferă pe cea la filtru.
Toate inovaţiile au fost prezentate la un festival al iubitorilor de cafea din Capitală. Piaţa cafelei din România ajunge până la 450 de milioane de euro.