Izolarea îi ține pe copii mai mult în fața gadgeturilor. Ce recomandă specialiștii
Pandemia a schimbat rutina de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, dar cei mai afectaţi sunt copiii. Ca să reziste în izolare, mulţi părinţi sunt tentaţi să îi lase mai mult pe cei mici în faţa telefoanelor sau a tabletelor.
De Redactia Observator la 05.04.2020, 01:09- Folosirea în exces a gadgeturilor nu e recomandată.
- Alternativa propusă de specialiști.
Pandemia a schimbat rutina de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, dar cei mai afectaţi sunt copiii. Ca să reziste în izolare, mulţi părinţi sunt tentaţi să îi lase mai mult pe cei mici în faţa telefoanelor sau a tabletelor. Specialiştii spun că folosirea în exces a gadgeturilor prezintă o serie de riscuri pentru copii, dar acestea pot fi evitate dacă urmăm câteva reguli simple.
În România, trei din zece copii petrec în mod constant peste 3 ore pe zi cu ochii ațintiți în ecranul telefonului sau al tabletei. Acum, din cauza auto-izolării, media s-a dublat, spun specialiştii.
Roxana Cozubaş, Medic specialist oftalmolog: La un moment dat, o mămică imi spunea că după această epidemie de stat în casă, în toamnă vom avea o epidemie de miopie, ca le au crescut dioptriile, dioptriile de minus. Se întâmplă asta când solicităm ochiul de aproape, mai ales în zona telefonului și a tabletei. Putem sa alternam orele acestea in online, asa cum sunt ele, cu utilizarea cartilor, caietelor, metodelor- practic - pe care deja le cunoasteam si sa nu exageram cu expunerea la ecrane.
Pentru copiii cu vârste de până la șapte ani, timpul petrecut în faţa gadgeturilor nu ar trebui să depăşească două ore, spun oftalmologii. Desenele animate sau filmele pot fi vizionate de la distanțe mai mari, pentru a proteja ochii celor mici.
Roxana Cozubaş, Medic specialist oftalmolog: Medical vorbind, expunerea la ecrane are de fapt două principii care sunt daunatoare. vorbim o data despre aceasta lumina albastră. Este o lumina care este absorbită de diverse structuri din interiorul ochiului și în timp, poate fi vorba despre cataractă, degenerescenta maculara legată de vârstă, sunt afecțiuni care apar mai tarziu în viața și nu imediat.
Ecranele pot fi înlocuite cu jocuri interactive, spun psihologii. Este foarte important, mai ales în această perioadă, să umplem timpul liber cu activități care să presupună interacțiune și comunicare între părinţi şi copii.
Dorina Stamate, psiholog: Să ne jucăm cărți, remmi, să facem concursuri de dans. Cred că tinerii vor fi extrem se încântați dacă vom face o monitorizare a timpului petrecut pe telefon și a noastră, nu doar a lor și cine petrece mai mult timp pe telefon, în afară orelor în care suntem nevoiți să o facem, să spele vasele.
Un orar ne-ar putea ajuta să prorititzăm activităţile. În plus, un program bine stabilit îi poate ajuta pe copii să depăşească mai uşor perioada izolării.