Tehnologie ca-n filmele SF la RoboFEST 2023, la Politehnică. E cel mai mare concurs de robotică din Europa
Lucruri care, acum câţiva ani, şi-ar fi avut locul în doar cărţile sau filmele Science Fiction sunt o realitate aproape banală: roboții au preluat roluri cruciale în multe domenii, iar aceste tehnologii tranformă prezentul în viitor. Cel mai mare concurs de robotică din Europa, RoboFEST, se desfăşoară în acest weekend la Universitatea Politehnică din Bucureşti. Participă peste 230 de echipe și aproape o mie de persoane din toată lumea.
De Ana Grigore la 04.11.2023, 21:05- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Roboți care ajută pacienții cu probleme locomotorii sau participă la misiunile echipajelor de salvare, sunt doar câteva dintre tehnologiile prezente in acest weekend la RoboFEST.
- Ana Grigore, reporter Observator: Viitorul pare din ce în ce mai sigur. Serviciul Român de Informaţii a creat un robot care poate fi folosit in cazul misiunilor periculoase pentru om. Este controlat cu ajutorul internetului şi imită perfect mişcările corpului.
În cadrul evenimentului se desfăşoară şi ROBOCHALLENGE, cel mai mare concurs de robotică din Europa, aflat la cea de a XIV-a ediţie.
- Adrian Gaspar, organizator: În 2008 am organizat prima ediţie. Am plecat cu 20 de echipe, anul acesta am ajuns la 1000 de participanţi. Din 2010 suntem competiţie internaţioanală, iar anul acesta am ajuns la 19 ţări.
- Două medalii pentru România, la Olimpiada de Robotică din Singapore. Echipa Delta Force din Arad a dus tricolorul...
- Roboţelul care reprezintă România la Campionatul Mondial de Robotică din SUA
- Sunt cei mai buni din ţară la robotică, dar nu sunt bani pentru a-i trimite la competiţia din SUA. Liceenii din...
RoboFEST 2023: Concurs de sateliți la ROBOCHALLENGE
În cadrul evenimentului este organizat chiar şi un concurs de nanosateliţi pentru elevii veniți din toată ţara. Echipamentele câştigătoare vor fi lansate cu o rachetă de o echipă de studenţi din România.
- Chelmuș Cătălin, lider echipă rachete: În ultimii doi ani am avut două proiecte mari de rachete pe care le-am lansat. Una a fost lansată in România, iar a doua in America la cea mai mare competiţie din lume de rachete făcute de studenţi. Racheta noastră a zburat undeva la 10.000 de metri, am folosit cel mai puternic motor până acum pe acest tip de rachete.
Pasionaţii de ştiinţă şi tehnologie sunt aşteptaţi în Campusul Politehnicii din București până mâine seară. Intrarea este liberă.