Antena Meniu Search
x

Video Cum ar putea salva Inteligența Artificială mii de cardiaci de la moarte. Tehnologia a ajuns la niveluri de neimaginat

Roboţii ne fac bine. Pun diagnostice, fac planul de tratament şi întreabă ce ne doare. Medicina românească a intrat în era inteligenţei artificiale şi doctorii îşi doresc să fie asistaţi de softuri care le uşurează munca. Exista chiar softuri care, în funcţie de voce, îşi dau seama dacă starea cardiacilor s-a înrăutăţit.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 02.11.2023, 22:02

Vezi și
  • Irina Popescu, radiolog: Când trecem radiografia în programul de inteligenţă artificială vedem că ne face şi un pătrăţel unde sunt anomaliile.

Radiologii de la Marie Curie folosesc un soft de inteligenţă artificială pentru a diagnostica fracturile în cazul copiilor cu traumatisme. Softul are acurateţe de peste 90%. Dacă pentru o diagnosticare clasică era nevoie uneori de 4-5 radiografii, acum sunt suficiente doar două. 

  • Irina Popescu, radiolog: Reducem cantitatea de radiaţii pe care o dăm unui copil.

Sistemul a costat 11.000 de euro pe an, în cadrul unui contract de cinci ani. 

Pe acelaşi subiect
  • Andreea Petrescu, reporter Observator: Softul de inteligenţă artificială pe care-l folosesc medicii de aici de la Spitalul Marie Curie foloseşte o bază de date conectată la foarte multe spitale din Europa şi America şi are astfel pentru comparaţie câteva sute de milioane de imagini radiologice din toată lumea 

Inteligența artificială (AI) poate uşura cu până la 50% munca medicilor

Medicii ortopezi şi-ar dori să aibă un astfel de ajutor. 

Ștefan Gavriliu, șef secție ortopedie Marie Curie: În cadrul scoliozelor care necesită intervenţia chirurgicală, noi suntem mult în urmă din punct de vedere al AI-ului şi tre să le facem manual. Eu le desenez pur şi simplu, astea-s desene făcute cu mânuţa mea înainte de operaţie, ca-n Evul Mediu. Dacă aş avea softul respectiv aş trage doar liniile şi calculele ar fi făcute automat.

Vlad a ajuns la spital după ce a fost lovit de o maşină. Are o fractură la mâna dreaptă. 

  • Vald Chircan, pacient: Inteligenţa aceasta artificială m-a ajutat foarte mult că nu m-a chinuit să repet de mai multe ori acelaşi proces.
  • Andreea Chircan, mamă: Medicii îşi pot da seama mult mai repede de diagnosticul pe care să-l pună pacientului. Dacă mă întrebaţi acum 20 de ani, nu ne gândeam la acest lucru. 

Un medic de la spitalul Bagdasar Arseni testează chiar un algoritm de inteligenţă artificială care poate citi în glasul cardiacilor dacă starea lor s-a înrăutăţit.

Ştefan Busnatu, cardiolog: Prin utilizarea unei aplicaţii în anumite zile ale săptămânii dă o notificare pacientului pentru a-şi înregistra vocea. Pentru că la un pacient cu boală de inimă, în funcţie de infecţii, în funcţie de alimentaţia sărată, avem o componentă de supraîncărcare a inimii, o supraîncarcă şi plămânul care se repercutează în viaţa pacientului şi prin modificarea vocii.

Inteligența artificială este testată și la Spitalul Clinic "Căi Ferate" din Timișoara

Un dermatoscop cu inteligenţă artficială este folosit pentru a depista cancerul de piele.

  • Claudia Târziu, medic dermatolog: Alunițele pot fi monitorizate pe termen mai lung, mai bine decât cu dermatoscopul optic, cu dermatoscopul optic ne uităm la fiecare aluniță în parte în schimb cu videodermatoscopul creăm o imagine, iar acea imagine macroscopică poate fi comparată ulterior prin verificare, dacă au apărut alunițe noi sau dacă cele preexistente și-au modificat aspectul.

Medicii care operează robotic, dar şi neurochirurgii folosesc ca o adevărată mână dreaptă inteligenţa artificială, atât înainte cât şi în timpul intervenţiilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Cum ar putea salva Inteligența Artificială mii de cardiaci de la moarte. Tehnologia a ajuns la niveluri de neimaginat