Castelul din România, vechi de sute de ani, unde turiştii se înghesuie să descopere istoria demnă de poveștile cu prinți si prințese
"Ţară, ţară, eşti frumoasă!" Sunt cuvintele care-ţi stau pe buze atunci priveşti spre plaiurile Moldovei. Acolo ne poartă drumul în călătoria prin cele mai alese locuri din România. Mai precis, la Miclăușeni, în inima pădurii. La umbra arborilor seculari, găsim un castel de poveste, la propriu și la figurat: Castelul Sturdza. Cu o istorie bogată, şi pe alocuri tristă, palatul ne invită să îi descoperim secretele şi să intrăm în atmosfera de sfârşit de secol 19.
De Clara Mihociu la 01.07.2022, 18:19Cu multă bucurie şi cu o istorie demnă de poveștile cu prinți si prințese. Aşa sunt întâmpinați cei care trec pragul castelului. Construit în stil neogotic, palatul a fost ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea, peste un vechi conac boieresc, şi este o adevărată bijuterie arhitecturală.
Turiştii se înghesuie să descopere istoria demnă de poveștile cu prinți si prințese
La interior aflăm povestea tristă a castelului. De-a lungul timpului, acesta a fost folosit inclusiv ca spital militar. Ulterior, în Al Doilea Război Mondial, a fost capturat de ruşi, care nu l-au distrus, însă înainte de a pleca, l-au devastat. Au luat aproape toate obiectele originle. De aceea, tot ceea ce vedem acum în castel sunt majoritatea obiecte similare cu cele din acea perioadă. În istoria recentă a fost folosit inclusiv ca centru pentru copii cu dizabilităţi şi abia după anul 2000 a intrat din nou în circuitul turistic.
''Castelul este fabulos, este o minunăţie. Are personalitate şi e unicat în felul lui, n-am mai văzut aşa ceva în România.''
- Paradisul secret din inima României. Imagini spectaculoase filmate cu drona la Racoş, peste lacul de smarald
- Mansarda Castelului Peleş, redeschisă publicului după nouă ani. A fost restrasă din circuit pentru că era mult...
- Cel mai spectaculos turn al Castelului Corvinilor a fost redeschis pentru public. Reacția turiștilor: A fost foarte...
Castelul păstrează şi multe secrete. Dacă la interior trecutul a lăsat urme adânci și este nevoie de lucrări, exteriorul ii lasă pe toți cei care ajung aici muți de uimire. Preț de câteva ceasuri, cine poposește aici uita de agitația marilor orașe.
Liniște este și la mănăstirea din apropiere. Castelul şi lăcaşul de cult, cândva parte din aceeaşi moşie, aparţin acum Miropoliei Moldovei şi Bucovinei. Cine vine să le viziteze nu trebuie să rateze o plimbare prim parcul domeniului, unde pot fi admirate peste 90 de specii de arbori.
Elena Ionescu, reprezentant castel: Avem turişti şi din străinătate. Am avut şi din Olanda, şi din Danemarca, au ajuns chiar şi din Statele unite ale Americii. Foarte mulţi din Italia vin, dar cei mai mulţi bineînţeles sunt români de-ai noştri.
Cei care ajung aici se pot caza pe domeniu, iar preţurile încep de la 130 de lei pe noapte pentru o cameră single, cu mic dejun inclus.