Coiba Mare din Apuseni, peştera unde se află Lacul Morţii, este cea mai adâncă galerie sub ape din ţară. Ultima scufundare a fost acum 23 de ani
Peştera Coiba Mare, din Apuseni, ascunde cea mai adâncă galerie înecată din România, Lacul Morţii, despre care nu mulţi oameni ştiu sau au auzit. Ultima scufundare în acest lac a fost realizată în 1998, până la adâncimea de 35 de metri. De atunci, nimeni nu a mai văzut adâncurile lacului.
De Redactia Observator la 23.09.2021, 09:26Frumuseţile ţării noastre sunt descoperite în fiecare zi de oameni sau de cercetători. Undeva în Alba, în inima staţiunii Arieşeni, a fost luată la pas Peştera Coiba Mare.
Christian Ciubotarescu, speolog: De curând, adăpostşte cea mai adâncă galerie înecată dintr-o peşteră din România, respectiv cel mai adânc sifon.
De unde vine numele de Lacul Morţii
I se spune Lacul Morţii, datorită numărului mare de bușteni care se află în derivă, pe suprafaţa galeriei scufundate. E cel mai adânc sifon terminal, cu o adâncime de peste 92 de metri, iar pentru scufundări, buştenii trebuie împinşi pentru a se face un spațiu prin care vizitatorii pot ajunge la apă.
- Povestea pustnicului sârb care trăiește într-o peșteră de aproape 20 de ani și s-a vaccinat anti-Covid, după...
- Peştera Topolniţa, traseul către inima muntelui, în Mehedinţi. Cum să ai parte de aventura care îţi taie...
- Peştera Meiazid, cel mai lung traseu subteran din ţară. "Catedrala gotică" a fost în trecut adăpost pentru...
Christian Ciubotarescu, speolog: Peştera Coiba Mare este peştera care are cea mai lată intrare de peşteră din România, peste 74 de metri.
Vizitarea peşterii nu e recomandată turiştilor. Totuşi, curioşi se întâlnesc la tot pasul.
''Peştera este ceva deosebit...Foarte interesantă cu sifoanele acelea care sunt formate şi se inundă cu acele debrade pe pereţi şi cu cristalele formate...''
''Extraordinar! Munţii Apuseni – ceva de nedescris.''
Christian Ciubotarescu, speolog: Aici este o zonă în care turiştii pot ajunge cu o sursă de lumină şi pot admira aceste forme și profile care arata cu peștera a fost formata în regim înecat. Turiştii pot pătrunde neechipaţi sau echipaţi numai cu o sursă de lumină cam 150 de metri.
Peşterile din Apuseni sunt foarte populare, astfel că acestea sunt explorate atât de speologi români, cât şi de cei din străinătate. Cea mai recentă scufundare în Lacul Morţii a fost realizată în 1998, până la adâncimea de 35 de metri, de doi scufundători cehi.