Video

Peştera Meiazid, cel mai lung traseu subteran din ţară. "Catedrala gotică" a fost în trecut adăpost pentru preistorici

De Redactia Observator.
Publicat: 22.07.2021, 09:16.
Actualizat: 22.07.2021, 09:22

Este supranumită catedrala gotică din subteran. Vorbim despre peşterea Meiazid din Bihor, un loc care atrage din ce în ce mai mulţi turişti. Găsim aici cel mai lung traseu subteran din ţară, dar şi scheletul unui urs de peşteră, o specie acum dispărută.

Atât de lungă, dar şi înaltă este peştera Meziad, din Bihor, încât este deseori comparată cu o catedrală gotică. Specialiştii spun că este una dintre cele mai interesante din Europa de Est. Contururile naturale sunt fascinante. "Lungimea totală a galeriilor este de 6,3 kilometri. Din care noi vom vizita doar un kilometru şi jumătate, fiind astfel cel mai lung traseu vizitabil din România", a povestit ghidul peşterei.

"Vizitată în prezent de turişti, peştera a servit în trecut drept adăpost pentru oamenii preistorici. "Chiar în spatele nostru în 2013 mi se pare a fost descoperit un craniu uman care l-am numit Mezi are circa 6000 de ani vechime", spune Tudor Rus, speolog

Peștera Meziad adăpostește colonii însemnate de lilieci din specii protejate la nivel național, precum și organisme microscopice care pot fi găsite doar aici. Însă vedeta este tot un animal care, atunci când trăia, cântărea o tonă.

Turiștii care ajung în această zonă pot găsi cazare la căsuțe şi pensiuni ori pot campa cu rulotele sau corturile la poalele muntelui.

Citește și:

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.