Cum se obţine cardul european de sănătate. Documentul este util turiştilor care au urgenţe medicale în vacanţe
Să te îmbolnăveşti în vacanţă în străinătate e un scenariu la care puţini dintre noi vor să se gândească. Dar ar trebui, altfel vom plăti bani grei pentru a trata o entorsă banală sau o toxiinfecţie alimentară. Cine călătoreşte fără card european de sănătate şi fără asigurare medicală nu poate beneficia de servicii medicale gratuite.
De Alexandra Marin la 23.08.2021, 17:19Dacă plecaţi în vacanţă în Uniunea Europeană, cel mai simplu mod prin care puteţi sta liniştiţi în cazul unei urgenţe medicale este cardul european de sănătate, care se emite gratuit.
Mihaela Tănase - purt. de cuv. CNAS: Se obţine de către orice persoană asigurată printr-o solicitare la casa de asigurări în evidenţa căreia se află. În termen de 7 zile, persoana va primi cardul la adresa de domiciliu.
Doar că puţini ştiu de existenţa lui. "Aia e faza, că românii nu ştiu. Sincer, nici eu nu ştiam şi călătoresc în fiecare an", spune o fată.
Cât costă alternativa asigurării medicale private
- Doar 20% dintre români au o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei, la 10 ani de la intrarea în vigoare a...
- Schimbări în sistemul medical, de la 1 iulie: pacienții care aleg spitalele private vor ști exact cât costă...
- Ce termen de valabilitate are certificatul digital Covid, necesar pentru orice călătorie în afara granițelor
În schimb, cei mai mulţi turişti aleg să plătească pentru o asigurare medicală privată. O astfel de poliţă pleacă de la 6 euro de persoană şi poate ajunge la câteva zeci de euro, în funcţie de durata şi destinaţia călătoriei.
Cardul european poate fi folosit în orice stat membru UE, dar şi în Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi Elveţia. Este valabil 24 de luni, în timp ce asigurarea este valabilă doar pe perioada călătoriei.
Alina Bărbulescu - specialist asigurări UNSAR: Există mai multe pachete de asigurari de călătorii pe care turiștii le pot alege. Aceștia pot beneficia de limite de despăgubiri diferite sau pot accesa clauze suplimentare cum ar fi anularea călătoriei, întreruperea acesteia.
Alexandra Marin - reporter Observator: Cu poliţă sau card european de sănătate, cert este că foarte puţini români sunt asiguraţi în cazul în care au o problemă medicală în afară ţării. În jur de 300.000 deţin în momementul de faţă un card european de sănătate, în timp ce anual aproximativ 400.000 de români cumpără o asigurare medicală. Asta în condiţiile în care numărul celor care pleacă în afara graniţelor se ridică la câteva milioane.
Spre deosebire de cardul european, asigurarea de sănătate privată dă posibilitatea posesorilor să aleagă orice spital, clinică privată sau publică din statul în care s-au deplasat. În schimb, posesorul trebuie să plătească serviciile, iar costurile vor fi decontate de asigurator abia la revenirea în ţară.