Antena Meniu Search
x

Ce termen de valabilitate are certificatul digital Covid, necesar pentru orice călătorie în afara granițelor

Certificatul digital european COVID-19 este disponibil în România din data de 1 iulie 2021, fiind recunoscut la trecerea fontierelor din ţările Uniunii Europene pentru atestarea vaccinării, trecerii prin virus sau a unui rezultat negativ în urma unui test PCR.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 16.08.2021, 16:32

Certificat digital Covid
Ce termen de valabilitate are certificatul digital Covid, necesar pentru orice călătorie în afara granițelor - Shutterstock

Ce valabilitate are certificatul digital Covid pentru cei vaccinaţi

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, la trecerea frontierelor din ţările Uniunii Europene vor fi recunoscute doar certificatele digitale ca documente care atestă vaccinarea, trecerea prin COVID-19 sau rezultatul negativ al unui test PCR. Tranzitarea frontierelor este posibilă şi fără existenţa acestor certificate, dar cu respectarea normelor naţionale de carantină din fiecare stat în parte. 

"Vă reamintim faptul că începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul ţărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală şi ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conţin un cod QR şi care pot fi eliberate foarte uşor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/", a transmis, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică. Certificatele de vaccinare au durata de valabilitate până la data de 30 iunie 2022. Certificatele pot fi eliberate în format digital iar pentru persoanele care nu au acces la certificate în format digital, primăriile, Direcțiile de Evidență ale Populației și Direcțiile de Sănătate Publică pot asista cetățenii pentru eliberarea certificatului în format letric.

Ce termen de valabilitate are certificatul de testare

Pe acelaşi subiect

Exceptate de la eventuale cerinţe de carantină sunt şi persoanele care deţin un certificat digital al UE care atestă un rezultat negativ în urma unui test Covid, cu excepţia cazului în care acestea vin din zone puternic afectate de virus. Perioadele standard de valabilitate a testelor, aşa cum au convenit statele membre, sunt:

  • 24 ore pentru testul antigen rapid
  • 72 de ore pentru testul RT-PCR

În cazul certificatelor de testare, solicitarea trebuie realizată după efectuarea testului, dar cu cel puţin 12 sau 48 de ore înainte de momentul utilizării certificatului, în funcție de tipul de test efectuat.

Cum se verifică valabilitatea unui certificat digital Covid

Potrivit platformei oficiale a Ministerului Sănătăţii, pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatelor, autorităţile publice vor scana codul QR care apare pe certificat prin intermediul unei aplicaţii mobile „CoronaScan”. Odată cu lansarea certificatelor digitale, din data de 1 iulie, oricine intră în ţară din zonele roşii trebuie să prezinte certificatul digital de vaccinare pentru a nu sta în carantină. Totuşi, într-o singură lună poliţiştii de frontieră au prins sute de români cu certificate false sau cu teste PCR trucate şi s-au ales cu dosar penal pentru că au încercat să intre în ţară cu documente falsificate.

Ce valabilitate au certificatele digitale Covid de vindecare

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a transmis că certificatul de vindecare pentru Covid este valabil 180 de zile, de la 90 de zile cât era până în prezent, pentru a veni în concordanţă cu certificatul digital şi abordarea europeană.

"Astăzi a fost prelungită starea de alertă pentru încă 30 de zile. În cele care au fost aprobate au fost realizate unele modificări pe care le anunţ acum. Poate cea mai importantă modificare îi vizează pe cei care au trecut prin boală. Până acum, noi am mers între 14 – 90 de zile, urmează să fie modificat de 14 la 180 de zile, ca să vină în concordanţă cu OUG privind certificatul digital şi abordarea europeană”, a declarat Arafat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, potrivit news.ro.

Şeful DSU a anunţat şi alte modificări realizate în privinţa prelungirii stării de alertă. “Activităţile instituţiilor publice sau private de cultură care administrează spaţii speciale destinate activităţilor cultural-artistice în aer liber se permite până la o mie de persoane, pe scaune. La organizarea de evenimente private, nunţi, botezuri, suprafaţa pe persoană scade de la patru la doi metri ca să fie toate la fel, că aveam unele doi şi unele patru metri, acum o să fie doi metri pătraţi. La organizarea de evenimente private aferente, mesele festive, din nou doi metri în loc de patru. La locurile de joacă pentru copii nu se va mai solicita ca însoţitorii să fie vaccinaţi”, a precizat Raed Arafat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Ce termen de valabilitate are certificatul digital Covid, necesar pentru orice călătorie în afara granițelor