Video Schimbări în sistemul medical, de la 1 iulie: pacienții care aleg spitalele private vor ști exact cât costă tratamentul
Schimbări în sistemul sanitar de la 1 iulie. Asiguraţii care vor alege să se trateze la privat, vor şti exact ce sumă vor plăti pentru intervenţie, medicamente, cazare, hrană sau onorariul personalului medical. Aceştia vor putea să ceară oferte de la mai multe clinici, să le compare şi să înţeleagă cât costă ce i se oferă. Ordonanţa de urgenţă care introduce devizul şi decontul la privaţi ar urma să fie aprobată de Guvern săptămâna viitoare.
Bolnavii vor avea la dispoziţie 5 zile lucrătoare să se gândească dacă acceptă oferta spitalului sau caută un alt furnizor. La externare, acestora li se va înmâna un decont în care va fi detaliat tariful decontat de stat plus celelalte costuri pe care le vor suporta pacienţii.
Un pacient are şi acum dreptul să aleagă unde să se trataze: la stat sau la privat, iar Casa de Sănătate decontează un tarif. De exemplu, pentru o operaţie de apendicită, CNAS plăteşte aproximativ 1.000 de lei. Şi la stat, şi la privat. Doar că la clinica privată operaţia costă în jur de 5.000 de lei. Diferenţa o reprezintă costurile cu hrana, cazarea, onorariul personalului medical, administrarea clădirii. De acum înainte, totul va fi transparent. Pacientul care va alege privatul va şti exact cât decontează statul şi cât va suporta din propriul buzunar pentru fiecare lucru în parte.
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii: Contribuţia personală nu afectează fondurile destinate spitalelor publice.
Ovidiu Tene, jurist PALMED: Noi nu credem că se va produce o migraţie a pacienţilor din sectorul pubic în sectorul privat pentru că cine optează, optează şi acum.
Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS: Această reglmentare reprezintă încă un pas pentru a materializa principiul: banii urmează pacientul şi, din nou, pentru a aduce mai multă transparenţă şi mai multă predictibilitate.
Noi măsuri cu privire la spitalele private
O altă măsură care ar urma să intre în vigoare se referă la posibilitatea creşterii numărului de paturi pentru care privaţii pot încheia contract cu statul.
Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS: Elimină potenţialul de mişcări bruşte, pe scurt, de vânturare a paturilor dinspre public şi privat sau invers la nivel teritorial. Este o plafonare, un concept nou de altfel, obiectivul măsurii este menţinerea accesului asiguraţilor la servicii de spitalizare gratuite.
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii: Creşterea numărului de paturi este limitată, dar nu obligatorie la 5,5 la sută din numărul total de paturi din sistemul din România.
În acest moment avem 120.000 de paturi în toate spitalele din ţară, însă doar 5% sunt la privat, adică 6.000.
120.000 de paturi în toată ţara
95% - 114.000 de paturi în spitalele de stat
5% - 6.000 de paturi în spitalele private
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰