Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Doar 20% dintre români au o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei, la 10 ani de la intrarea în vigoare a legii

Asigurarea obligatorie a locuinţei este mai mult opţională. Nu o spunem noi, ci o arată cifrele. În medie, doar unul din cinci proprietari de locuinţe are o poliţă de asigurare în caz de cutremur, inundaţii sau alunecare de teren. Asta deşi, de 10 ani, toţi românii ar trebui să aibă o astfel de asigurare. Timp în care mii de oameni au rămas pe drumuri. 

de Andre Rotaru

la 27.07.2021 , 20:10

  • Românii care nu şi-au făcut o asigurare obligatorie a locuinţei riscă amenzi.

Comuna Sohodol, judeţul Alba. În ultimele zile, viiturile au făcut prăpăd în localitate. 80 de locuinţe au fost distruse de ape. Doar 10 dintre ele erau asigurate: "La început am făcut asigurarea, la un moment dat, dar n-am mai continuat. N-am crezut că ajungem în situaţia asta". 

Din lipsă de încredere, bani sau interes - din peste nouă milioane de locuinţe, doar 20% au asigurarea obligatorie. Cele mai puţine case asigurate sunt în Olt, Vaslui, Botoşani, Teleorman, Mehedinţi, Gorj sau Tulcea. În ţară, în ultimii nouă ani, doar un milion şi jumătate de proprietari au cumpărat o poliţă obligatorie. 

Nicoleta Radu, PAID: Există şi zone în România, de regulă sunt şi cele mai afectate, unde gradul de cuprindere este sub 10%. 

Vezi și

Despăgubirile pentru poliţele obligatorii ale locuinţelor nu pot să depăşească 20.000 de euro

Pe acelaşi subiect

Teoretic, cei care nu au poliţa obligatorie riscă amenzi între 100 şi 500 de lei. Adică de 10 ori mai mult decât valoarea poliţei pe un an. Doar că...

Sergiu Berceanu, broker asigurări: Eu nu am auzit pe nimeni să fi fost amendat că nu are asigurare. Cazuri sporadice poate or mai fi. 

Pentru casele din beton armat, lemn sau cărămidă, preţul pentru asigurarea obligatorie este de 20 de euro pe an. Dacă locuinţa este afectată de un dezastru natural, putem să primim până la 20.000 de euro. În cazul caselor din chirpici sau alte materiale preţul şi despăgubirile sunt la jumătate. 

Nicoleta Radu, PAID: În măsura în care un eveniment natural afectează strict locuinţa, dacă de exemplu un râu a ieşit din matcă şi a afectat locuinţa respectivă, a inundat, efectiv suprafaţa locuinţei, atunci acest eveniment este asigurat. Dacă inundaţia se produce la locuinţa vecinului şi de acolo, să zicem, un pom cade peste acoperişul casei noastre, acel eveniment nu este asigurat. 

Valentin Ionescu, director ASF: Acoperă daunele produse de inundaţii şi alte cauze naturale cum ar fi cutremurele, alunecările de teren. Este un prim pas în asigurarea locuinţei şi este obligatoriu prin lege. 

Poliţa obligatorie nu acoperă bunurile din locuinţă şi nici anexele acesteia. Valoarea maximă a despăgubirilor nu poate să depăşească 20.000 de euro. Cei care vor să îşi asigure casa peste această sumă, trebuie să cumpere o poliţă facultativă, care costă între câteva zeci şi chiar câteva sute de euro pe an, în funcţie de valoarea imobilului. 

Andre Rotaru Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri sociale » Doar 20% dintre români au o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei, la 10 ani de la intrarea în vigoare a legii