Antena LIVE

Curs valutar

Curiozităţi despre Grecia. Informaţii interesante despre greci şi ţara lor

Anual, peste un milion de români decid să-şi petreacă vacanţa în Grecia. Anul acesta, 37% dintre români plănuiesc să plece în vacanţă peste hotare, iar cea mai populară destinaţie este Grecia

De la 28.08.2024, 00:25
WhatsApp
Curiozităţi despre Grecia Arhiva Observator

Staţiunile din Grecia sunt cunoscute pentru frumuseţea lor naturală, plajele cu nisip auriu şi apa cristalină.

De asemenea, staţiunile din Grecia oferă oportunităţi nelimitate pentru explorare, cu sute de muzee, ruine antice şi locuri istorice de vizitat.

În plus, bucătăria grecească este renumită în întreaga lume pentru preparatele sale delicioase, cu o varietate de preparate mediteraneene şi specialităţi locale.

Cele mai interesante informaţii despre Grecia

Pe acelaşi subiect

Grecia, o destinație bogată istoric, dar şi cultural și social, încântă privirile și inimile turiștilor an de an, indiferent dacă aceștia vizitează capitala Atena sau unele dintre cele mai îndrăgite insule precum Rodos, Halkidiki sau Santorini. Indiferent de stațiunea sau orașul în care urmează să-ţi petreci sejurul, vei fi uimit de lucrurile inedite pe care le vei descoperi. 

Deși majoritatea populației cunoaște această țară sub denumirea de „Grecia”, numele oficial al său este „Republica Elenă”, iar grecii vorbesc despre țara lor menționând numele de „Hellas” sau „Hellada”.

Limba greacă este deosebită, unică și rezistentă în fața tuturor modificărilor care au avut loc la nivelul țării. Greaca este utilizată de peste 5.000 de ani - fiind aşadar cea mai veche limbă scrisă încă în folosință. Limba este împărțită în patru dialecte: arcado-cipriot, occidental, eolian și ionian-atic.

Grecia este adesea considerată prima democrație din lume, această informație datând încă din secolul al V-lea î. Hr. Statul elen a implementat democrația directă, în care cetățenii greci de sex masculin puteau participa în mod activ la hotărârile cu privire la legislație și proiectele executive; toate acestea erau posibile datorită dreptului de vot. Nu în ultimul rând, este de reținut că democrația și cultura din Grecia Antică au stat la bazele formării civilizației occidenta

Istoria măslinilor grecești este tumultuoasă și palpitantă, făcând parte din unele dintre cele mai interesante mitologii și povestiri elene. Athena, în dar pentru orașul care-i poartă numele, a dat o ramură de măslin, considerată de foarte mulți zei un cadou cu adevărat valoros. 

În prezent, Grecia se află pe locul al treilea la nivel mondial în producția uleiului de măsline, acesta fiind exportat în majoritatea țărilor din Europa și nu numai. Grecii sunt cultivatori de măslini încă din Antichitate, iar această pasiune a fost transmisă din generație în generație. Mai mult, dacă urmează să petreci un sejur în Grecia, ține minte că există milioane de măslini, unii dintre ei depășind o durată de viață de peste 700 de ani. 

Partenonul a fost construit în anul 438 î. Hr în cinstea zeiței Athena, protectoarea orașului Atena. Vizitabil și în prezent, Partenonul face parte din obiectivele turistice regăsite pe Acropola Atenei, o capodoperă de arhitecturi elene! Alături de această clădire, vei descoperi în proximitatea sa și Teatrul Dionis, Odeonul lui Herodes Atticus, Muzeul Acropole sau Templul lui Asclepios etc. 

Îți sună cunoscut? Conform unei legende, în anul 1880 î. Hr, grecii au cucerit cetatea Troiei cu ajutorul unui cal imens construit din lemn. Troienii, crezând că au primit un cadou, au adus calul în cetate. Însă, în interiorul „darului”, se aflau foarte mulți soldați eleni care, atunci când au ajuns pe teritoriul Troiei, au ieșit din interiorul calului și au cucerit orașul. 

Grecia are în prezent 18 situri incluse în  patrimoniul mondial UNESCO. Există două situri pe criteriile “cultural” și “natural”, precum Muntele Athos și Meteora și 16 situri strict culturale. De asemenea, pe lista provizorie a Patrimoniului Mondial UNESCO, se află alte 14 situri elene.

Edificiile și zonele culturale regăsite deja în patrimoniul UNESCO sunt: Acropole - Atena, situl arheologic Aigai, situl arheologic din Delphi, situl arheologic Mystras, Situl arheologic Olimp, situl arheologic Micene și Tirint, Delos, centrul istoric (Chora) cu Mănăstirea Sfântul Ioan, orașul medieval Rodos, mănăstirile din Daphni, Hosios Loukas și Nea Moni din Chios, orașul vechi din Corfu, monumente paleocreștine și bizantine din Salonic, Pitagoreia și Heraion din Samos, sanctuarul lui Asklepios la Epidaurus, templul lui Apollo Epicurius la Bassae și Filipi.

Grecia oferă turiștilor nu mai puțin de 250 de zile însorite pe an, fiind perfecte pentru un sejur irezistibil în orice stațiune. Este totodată considerată și „Țara Soarelui”.

Jocurile Olimpice ale Greciei Antice nu se aseamănă cu cele pe care le putem urmări în prezent. Prima ediție a avut loc în secolul al VII-lea î. Hr, competițiile fiind foarte violente, solicitante și se adresau exclusiv persoanelor de sex masculin. Femeile și copiii nu puteau participa la activități și nu aveau voie nici măcar în public. Jocurile Olimpice se desfășurau o dată la 4 ani, timp de 5 zile, şi erau închinate lui Zeus. Ulterior, din 1896, jocurile olimpice devin accesibile unui public mai vast, fiind închinate zeiței Atena.

Republica Elenă se bucură de 14.400 de km de coastă, ceea ce înseamnă că există plaje irezistibile, pitorești și moderne deopotrivă, pentru toate gusturile și vârstele! Cu toate acestea, relieful propriu-zis este preponderent muntos - aproximativ 80%, astfel încât țara nu are niciun râu navigabil.

Dacă ești gurmand și/sau vrei să descoperi noi rețete pentru alimentația ta, atunci nu trebuie să ocoleşti bucătăria elenă! Vei descoperi tzatziki, brânză Feta, Moussaka, Gyros, Spanakopita, Souvlaki, salată specifică ţării, Kleftiko și multe alte feluri de mâncare ideale pentru orice papilă gustativă!

O vacanță excepțională începe și se încheie în Grecia. Cu siguranță, te vei bucura de unele dintre cele mai frumoase zile din an, pline de relaxare, răsfăț, distracție, delicii culinare locale, muzică grecească, istorie și cultură din belșug! Indiferent că alegi Atena, Rodos, Creta sau alte stațiuni sau insule ale țării, vei găsi întocmai ceea ce cauți și chiar mai mult. 

Lucruri pe care trebuie să le ştii despre Grecia antică

Grecia modernă își trage rădăcinile din civilizația Greciei Antice, începând cu civilizațiile egeene⁠ din Epoca Bronzului, și este considerată a fi leagănul culturii occidentale. Ea este locul de naștere al democrației ca formă de guvernare, al filosofiei occidentale⁠ al Jocurilor Olimpice, al literaturii occidentale și al istoriografiei, științelor politice, al marilor principii științifice și matematice, și al dramaturgiei occidentale, incluzând genurile tragediei și comediei.

Realizările culturale și tehnologice ale Greciei au influențat mult întreaga lume, multe aspecte ale civilizației grecești pătrunzând în Orient prin campaniile lui Alexandru cel Mare, și în Occident prin intermediul Imperiului Roman. Această bogată moștenire este parțial reflectată de cele 18 situri din patrimoniul mondial UNESCO aflate în Grecia, ceea ce plasează țara pe locul al șaselea în Europa și al treisprezecelea în lume. Statul grec modern, care cuprinde mare parte din miezul istoric al civilizației grecești, a fost înființat în 1830 după Războiul Grec de Independență față de Imperiul Otoman.

Grecia este o țară democratică și dezvoltată, cu o economie de venit mare avansată, un nivel de trai ridicat și un Indice al Dezvoltării Umane foarte ridicat. Grecia este membru fondator al Organizației Națiunilor Unite, și membru al Uniunii Europene de la aderarea la o structură precursoare a acesteia în 1981 (precum și membră a zonei euro din 2001), și este și membră a mai multor instituții internaționale, inclusiv Consiliul Europei, NATO, OECD, OSCE și OMC. Economia Greciei este cea mai mare din Balcani, în care țara este un important investitor regional.

Care este cea mai aproape plajă din Grecia față de România

Apele albastre din Grecia nu sunt aşa de îndepărtate precum ai crede. Cea mai apropiată insulă grecească de România este Thassos, supranumită, nu degeaba, Insula de Smarald, şi este una din cele mai populare destinaţii greceşti alături de Halkidiki. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

curiozitati despre grecia grecia
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024