Producătorii bănățeni au ieşit cu oferta toamnei la Festivalul Răchiei. De ce gustul băuturii este unic
Bănăţenii şi-au scos răchia la festival. Evenimentul care reuneşte anual producătorii bănăţeni, este deja unul de tradiţie. Răchia făcută în Banatul de Munte se deosebeşte de pălinca ardelenească. Nu este la fel de tare, însă are un gust aparte, pe care oamenii îl aseamănă cu cel de whisky.
De Redactia Observator la 18.09.2021, 10:34Producătorii bănăţeni au ieşit cu oferta toamnei în cadrul unui eveniment care se organizează anual. O nouă ediţie a Festivalului Răchiei din Banat! Anul acesta bănăţenii s-au bucurat încă o dată de răchia moale, dar şi de faimoasele bucate tradiţionale.
Zona Banatului de Munte este recunoscută pentru răchia produsă aici, iar căzănarii spun că aceasta nu trebuie confundată cu cea din Ardeal. Aici se face o răchie mult mai moale, de 30-40 de grade care este plăcută la gust.
Încă de la ora 10, expozanţii şi producătorii au început să-şi aranjerze standurile, iar de la ora 11.00 a început operaţiune de prezentare şi jurizare propriu-zisă.
Cum se obține răchia din Banat
Răchia de Banat se obţine din prune de vară şi de toamnă, lăsate la macerat. Distilarea se face în cazane speciale din cupru. Nu are mai mult de 45 de grade, însă gustul este unic. Contribuie la el şi butoaiele din lemn de salcâm sau de dud în care băutura este pusă la păstrare.
Liviu Munteanu, organizator: Acest produs "Răchia de Banat'' face parte din cartea de vizită a Banatului Montan.
Festivalul Răchiei a reunit producători tradiţionali din Caraş-Severin, dar şi gospodari care îşi fac răchia în curte. Toată lumea a primit locul întâi, deoarece degustătorii din juriu au fost încântaţi de toate produsele.
Mesele expozanţilor s-au încărcat şi cu bunătăţi tradiţionale care merg cu răchia. Printre ele mălaiul copt în spuză, brânza de oaie sau cartofii copţi în vatră. Şi, desigur, nelipsita slănină. Festivalul s-a încheiat cu dans pe muzică populară.