Satul din România celebru pentru cireşii înfloriţi ca în Japonia. E recunoscut şi pentru un soi "ciudat" care se găseşte în fiecare gospodărie
Ştiaţi că nu trebuie să zburaţi 8 mii de kilometri până în Ţara Soarelui Răsare, ca să admiraţi cireşii japonezi? Avem şi noi minunile noastre, la o aruncătură de băţ. În Istriţa, Buzău, migdalii cu flori roz fac spectacol, spre plăcerea turiştilor care vin să îi admire. De altfel, satul este recunoscut pentru livezile sale de migdali, un soi ciudat pentru România, având în vedere că pomul creşte, în mod obişnuit, în zonele mediteraneene.
De Redactia Observator la 31.03.2024, 15:22- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Valul de aer polar a adus prima avertizare de ninsoare şi viscol din acest sezon. Când se încălzeşte vremea
Turist: E prima dată când venim pe valea aceasta, am văzut migali sălbatici, s-a întâmplat să fie şi soare frumos, ne-a încântat!
Migdalii cu flori roz şi parfum fin sunt primii pomi înfloriţi de pe Dealul Istriţa şi o atracţie turistică în sine. Cei care ajung aici au ce admira: aproape că nu există curte fără măcar un astfel de pom.
Turiştii sunt fermecaţi de peisaj
Turistă: Foarte frumos, ei văd că predomină, în zona asta cel puţin. Am văzut sărbătoarea japonezilor acum câteva săptămâni şi acolo m-a dus şi pe mine gândul că ce frumos ar fi să fie şi la Buzău aşa!
- Cât costă o noapte autentică în corturile beduinilor, sub cerul înstelat din deşertul iordanian. Experienţă...
- Cât costă o vacanţă de patru zile în Maramureş, de Paşte. Proprietarii de pensiuni se plâng că cererea e...
- Investiția de 500 de milioane de dolari care ar putea să pună România pe harta lumii. Alte țări europene au dat...
Pentru localnici, migdalii înfloriţi nu sunt doar un spectacol. Ci şi o garanţie că iarna şi zăpezile nu se mai întorc.
Localnică: Pot să spun că rivalizează cumva cu nucul, deci sunt pomii fructiferi cel mai des întâlniţi. Părinţii mei, îmi aduc aminte, le opăreau, le luau coaja, le puneau în tavă le coceau şi le dadeau cu sare şi altfel rivalizau cu alunele turceşti.
Localnică: Veneau cu maşinile şi cumpărau ori că le plăteau ori că ne dădeau oale le dădeam migdale, dar erau mai scumpe ca nucile!
Pom din zona mediteraneeană
Astăzi, vânzarea nu mai este ce a fost odată, deşi livezile de migdali pot fi afaceri profitabile.
Cererea de sâmburi de migdal a crescut la nivel mondial cu peste 200 la sută, arată datele.
Şi nu este de mirare migdalele conţin proteine, carbohidraţi, fosfor şi vitamina B2 şi pot preveni boli cardiovasculare şi chiar cancer.
Deşi este prin definiţie un pom din zona mediteraneeană, migdalul creşte în Buzău datorită solului calcaros care înmagazinează căldura şi pe timpul nopţii. Cei care vor să se bucure de frumuseţea migdalilor înfloriţi de aici mai au la dispoziţie câteva zile. Însă Dealul Istriţa are poveşti de spus tot timpul anului.
Cristina Partal, președine ANTREC Buzău: Este aici povestea vinului, un vin special, podgoria Dealu Mare care se adresează băutorilor de vin roşu şi care are aceleaşi caracteristici cu vinul de Bordeaux.
Tot aici, turiştii pot vizita şi locul în care a fost descoperit tezaurul Cloşca cu Puii de Aur.