Trucuri pentru a călători mai ieftin și mai ușor cu avionul. Sfaturi practice de la specialiști
Bagajul de avion poate cântări mult nu doar la poarta de îmbarcare, ci şi în bugetul de călătorie. Mulţi turişti îşi încarcă genţile cu obiecte voluminoase şi ajung să plătească în plus chiar sute de euro. O echipă Observator a adunat cele mai practice sfaturi de la specialişti în turism pentru a vă organiza valizele astfel încât, în anumite situaţii, să puteţi călători doar cu bagajul de mână.
De Greta Neagu la 24.01.2023, 19:42Greta Neagu, reporter Observator: De cele mai multe ori, în cazul operatorilor low-cost, preţul bagajelor poate dubla sau chiar tripla costul călătoriei. Un bagaj care nu se încadrează în standardele impuse de companie vă poate costa în plus de la 15 euro, în cel mai bun caz, şi, atenţie, până la 200 de euro dacă vorbim despre un operator de linie şi despre un zbor pe teritoriul Europei.
Ideal este să ne organizăm bagajul de mână şi să renunţăm la cel de cală, spun specialiştii. Poate fi suficient chiar şi când călătorim în destinaţii exotice. În plus, este mai practic să ai la îndemână toate lucrurile de strictă utilitate. Mai ales dacă bagajele de cală întârzie sau, coşmarul oricărui turist, se pierd.
Ciprian Enea, specialist în turism: Dacă simţi nevoia să mai completezi cu anumite lucruri te duci şi-ţi cumperi rapid ceva din destinaţie. Majoritatea hotelurilor au servicii de spălătorie foarte avantajoase.
Trucuri pentru a face mai mult loc în valiză, atunci când călătorim cu avionul
Un alt truc este să purtăm încălţămintea cea mai grea când călătorim şi să ne îmbrăcăm cu cele mai voluminoase haine, ca să facem mai mult loc în valiză.
Ciprian Enea, specialist în turism: E recomandat să ne îmbrăcăm tip "ceapă". Cu mai multe straturi, cu mai multe foiţe. O îmbrăcăminte standard începe aşa: tricou cu mânecă scurtă, tricou cu mânecă lungă pe deasupra, un hanorac din acela de tip polar şi o geacă de vânt.
Tot la capitolul "greutate" specialiştii recomandă să cumpărăm geamantane care, goale fiind, cântăresc puţin.
Irina Ana Maria, consultant în turism: Totodată luaţi-vă la voi obiecte de dimensiuni "travel size", chiar aşa se numesc - sau cumpăraţi cosmeticele respective direct la destinaţie şi evitaţi recipientele din sticlă.
Dacă suntem la limita greutăţii permise pentru trollerul de cală - putem muta obiectele mai grele în bagajul de mână. De cele mai multe ori, acesta nu este cântărit de companiile aeriene. Cine îşi face check-in-ul online nici nu va mai trece pe la ghişee.
Claudia Tocilă, manager agenție de turism: În ultima perioadă, am observat că pe călătoriile mai scurte pasagerii încearcă să păstreze un bagaj de cabină în locul unui bagaj de cală pentru a se mişca mai repede prin aeroport şi sunt mai ieftine.
Pasagerii sunt tot mai creativi când vine vorba de a economisi bani şi spaţiu în bagaj
Perna improvizată din mai multe straturi de haine este noua revelaţie pe reţelele de socializare.
Dacă avem un card de membru la companiile cu care zburăm frecvent, avem şi mai multe beneficii, printre care extra kilograme la bagaj. Şi mai e ceva.
Claudia Tocilă, manager agenție de turism: Recomandăm pasagerilor să cumpere bagajul odată cu biletul, deoarece odată achiziţionat biletul fără bagaj preţul bagajului poate creşte cu până la 20% începând chiar de a doua zi.
Un sfat care vine de la cei păţiţi ar fi să alegem pentru călătorii un troller vechi, care nu arată atrăgător pentru hoţi, şi asta ar putea să ne salveze vacanţa.